Доступність посилання

ТОП новини

Помер президент Туркменістану Сапармурат Ніязов


Національне телебачення повідомило, що у 66-річного туркменського лідера минулої ночі стався серцевий напад. Сапармурат Ніязов, який очолював республіку понад 20 років, у 1999 році отримав статус довічного президента Туркменістану. 1993 року сесія Меджлісу – парламенту Туркменістану привласнила Ніязову почесний титул Туркменбаші. Його правління супроводжувалося грубими порушеннями прав людини.


Сьогодні зранку національне державне телебачення повідомило, що у 66-річного туркменського лідера вночі стався серцевий напад: «Нашого великого вождя поховають у неділю 24 грудня. Оголошена семиденна всенародна жалоба, включаючи сьомий день після смерті нашого великого лідера».

Виконувачем обов’язків президента Туркменістану призначили віце прем’єр-міністра і Міністра охорони здоров’я Гурбангули Бердимухаммедова.

Згідно із конституцією, виконувачем обов’язків лідера держави мали призначити спікера парламенту Туркменістану.

Сапармурат Ніязов, який очолював республіку понад 20 років, у 1999 році отримав статус довічного президента Туркменістану.

Його правління, за оцінками міжнародних правозахисних організацій, супроводжувалося грубими порушеннями прав людини. Голова європейської філії правозахисної організації “Репортери без кордонів” Ельза Відал висловила сподівання, що після смерті Сепармурата Ніязова у Туркменістані покращиться ситуація зі свободою слова.

Ельза Відал наголосила на необхідності реформ у Туркменістані: “Не дивлячись на усі повідомлення про порушення прав людини в країні, президент Ніязов отримував підтримку або пробачення багатьох держав через поставки нафти, які здійснював Туркменістан. Ми сподіваємось, що це віднині зміниться”.

Своє співчуття народу Туркменістану у зв’язку зі смертю лідера держави висловила ціла низка закордонних діячів та керівників держав.

У заяві Президент України. Віктора Ющенка мовиться: “Сапармурата Ніязова знали в Україні як національного лідера та досвідченого політика і відданого друга України. Завдяки діяльності і особистим якостям Ніязова Туркменістан здійснив масштабні програми розвитку в економічній, соціальній та духовній сферах, істотно закріпив міжнародні позиції”.

А представник посольства США в Ашгабаті заявив, що його країна сподівається на демократизацію влади в Туркменістані.

Речниця Єврокомісії Емма Адвін висловила схожу позицію Євросоюзу: “Ми дізнались про раптову смерть президента Ніязова вранці. Ми очікуємо, що процес переходу влади відбудеться легітимно та у відповідності до Конституції. Ми сподіваємось, звичайно, що Туркменістан стане на шлях демократії, коли до влади прийде новий лідер”.

А лідер таджицької Партії ісламського відродження вважає, що смерть туркменського лідера вплине на політичну ситуацію як у державі, так і в регіоні. Він, однак, сподівається, що це не дестабілізує ситуацію.

Дочка президента Казахстану і парламентар Даріга Назарбаєва назвала смерть туркменського лідера “неочікуваною та дивною”.

А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив сподівання, що нове керівництво Туркменістану буде легітимно обраним: "Ми розраховуємо, що передача влади відбудеться в межах закону, що буде забезпечена спадкоємність у наших відносинах, що нове керівництво діятиме на благо громадян Туркменістану, розвитку співробітництва з Росією та підтримання стабільності у центральноазійському регіоні”.

Тим часом, туркменська опозиція у вигнанні готується повернутись в країну після смерті Ніязова. Про це Радіо Свобода повідомив колишній міністр закордонних справ Туркменістану, а нині лідер Союзу демократичних сил країни Авди Кулієв. Він зазначив, що для повернення опозиціонерів вже готовий чартерний літак в Україні.

Опозиційні лідери Туркменістану перебували за кордоном, оскільки на батьківщині їм загрожувало довічне ув’язнення.

В Туркменістані на понеділок призначили засідання Народної Ради. Цей орган, що складається з вищого керівництва держави, має визначити процес та дату проведення президентських виборів.

Похорон Сапармурата Ніязова відбудеться у неділю.

У заяві туркменського уряду і депутатів, зачитаній диктором по державному телебаченню, наголошено, що внутрішня і зовнішня політика буде продовжена: «Туркменістан буде вірний прийнятим на себе зобов''язанням перед ООН, міжнародними організаціями і двостороннім угодам».

Туркменістан є найбільшим після Росії експортером газу у країни СНД і останніми роками продає газ виключно Газпрому. Представники Газпрому покищо відмовилися від коментарів з приводу того, чи позначиться смерть Ніязова – якому належала вся повнота керівництва в державі – на стабільність поставок.

Сапармурат Ніязов народився в 1940 році в Ашхабаді. У 1985 році очолив Раду міністрів Туркменської РСР, був першим секретарем ЦК Компартії Туркменістану, з січня по листопад 1990 року - одночасно був і головою Верховної Ради Туркменської РСР.

У 1990 році Ніязов обрали президентом Туркменської РСР. А після ухвалення конституції 21 червня 1992 року на нових виборах він отримав 99,5% голосів, будучи єдиним кандидатом.

1 жовтня 1993 року сесія Меджлісу – парламенту Туркменістану присвоїла Сапармурату Ніязову почесний титул Туркменбаші – «глава туркменів».
XS
SM
MD
LG