Доступність посилання

ТОП новини

Зростання злочинності в Америці


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 20 грудня 2006 (RadioSvoboda. Ua) —У Сполучених Штатах, як свідчить щойно опублікований звіт Федерального бюро розслідувань за першу половину нинішнього року, зростає рівень злочинності. Зокрема, кількість злочинів із застосуванням насильства збільшилася на 3,7%. Особливо відчутне зростання злочинності у штатах американського Заходу. Там майже на 10% зросла кількість пограбувань, як правило, збройних, на півтора відсотка – кількість убивств.

Як це не дивно звучить, але підвищення кількості тяжких кримінальних злочинів звіт ФБР пояснює наслідками буревію “Катрина”, що затопив Новий Орлеан, і десятки тисяч людей залишилися без даху над головою. Їх довелося переселити з Луізіани, здебільшого до західних штатів, до Техасу, Аризони, Нью-Мексіко. Можливо, серед переселенців виявилося чимало злочинного елементу, принаймні так вважають експерти-криміналісти.

Отож, у Хьюстоні, Техас, зареєстровано 202 убивства за першу половину цього року, на чверть більше, ніж за той же період минулого року. Три техаських міста увійшли до першої десятки міст з найвищим рівнем злочинності. Серед них чемпіоном став Даллас, де на кожних 100 тисяч населення припало майже 4 тисячі скоєних злочинів. Хьюстон і Фінікс (Аризона) посіли, відповідно, друге і третє місця: 3444 і 3436 злочинів на 100 тисяч населення. На восьмому місці – Лос-Анджелес (Каліфорнія), 1730.

Електронні очі - ефективне знаряддя боротьби зі злочинністю

Нью-Йорк на цьому тлі виглядає оазисом безпеки: злочинність зменшилася на 7%, а злочинів із застосуванням насильства стало на 3% менше. Як вважають поліцейські аналітики, не останню роль у цьому відіграє практика міської поліції розвішувати на проблемних вулицях Манхеттена відеокамери стеження.

Вперше вони з’явилися в Нью-Йорку ще на початку 90-х років минулого сторіччя, тоді їх було небагато. Але вже 1998-го року лише у південній частині Манхеттена, нижче 14-вулиці, таких електронних очей вже було десь 800. Нині ж, за підрахунками нью-йоркської філії Американської Спілки захисту громадянських свобод, у тому районі вже є майже 4200 відеокамер стеження. Їх порозвішували після ісламських терактів 11 вересня 2001-го року, коли почалася війна з тероризмом.

Спілка захисту громадянських свобод протестує проти “масивної інфраструктури відеоспостереження”. Спілка, до речі, нині судиться з міською поліцією, яку вона звинувачує у свавільному розповсюдженні відеострічок, зроблених під час різного роду демонстрацій протесту – комуністичних, фашистських, маоістських тощо. У спеціальній доповіді Спілки захисту громадянських свобод стверджується, що “хоча відеострічки можуть допомогти розслідуванню..., але замало є доказів того, що камери відеоспостереження запобігають скоєнню злочинів”.

Одначе Реймонд Келлі, начальник нью-йоркської поліції, назвав електронні очі “ефективним знаряддям боротьби зі злочинністю. Завдяки відеокамерам, встановленим, зокрема, для стеження за подвір”ями муніципальних багатоквартирних будинків, кількість злочинів там зменшилася на 35%”.
XS
SM
MD
LG