Доступність посилання

ТОП новини

Крим: Що стоїть за вбивством Норіка Ширіна?


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У середу 20 грудня у кримськотатарському селищі Ак-Мечеть на околиці Сімферополя було знайдене тіло сина впливового бізнесмена, відомого молодіжного активіста Норіка Ширіна. Він загинув від 5 ножових ран. Цей злочин викликав у Криму значний резонанс.

Норік Ширін
22-літній студент Таврійського університету Норік Ширін відомий у Криму як лідер молодіжної організації “Бірлік-Єдність” та організатор безкоштовних концертів молодих виконавців. Його тіло з п’ятьма ножовими ранами учора після обіду у власному гаражі знайшов брат загиблого. За даними представника кримського главку міліції Олександра Домбровського, судячи з усього, він загинув 19 грудня. Цінні речі і гроші убитого залишилися на місці злочину.

Правоохоронці розглядають різні версії убивства

Олександр Домбровський також сказав, що сліди треба шукати в оточенні Норіка: «У тому районі випадкова людина не піде на злочин. Чужа людина засвітилася б. Ви ж розумієте, що таке район компактного проживання кримських татар. І будь-яка чужа машина теж засвітилася б, бо там же всі один одного знають».

Кримський прокурор Віктор Шемчук сказав Радіо Свобода, що на сьогодні перевіряють усі версії, які є у слідства, у тому числі – версію, пов’язану з громадською діяльністю загиблого. За словами прокурора, поки що у слідства немає якихось реальних даних про причетних до убивства осіб. Але порушено кримінальну справу і створено потужну слідчо-оперативну групу, до якої увійшли також представники СБУ.

Загиблий не відігравав помітної ролі у кримськотатарському молодіжному русі

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв спростовує інформацію, що загиблий відігравав якусь помітну роль у кримськотатарському молодіжному русі: «Він був далеким від нашого національного руху. І на цих виборах балотувався від партії “Трудова Україна”, набравши лише 0,13% голосів. У нього було мало прихильників і серед кримськотатарської молоді, він свого місця не знайшов. Був таким собі хлопчиком... Але за підтримки батька у нього були серйозні плани».

Батько убитого Решат Османов справді має свою бізнесову справу, що досягла піку у 2004-05 роках, коли той був депутатом міської ради і вів бізнес із тодішнім мером Сімферополя. Саме на гроші батька Норік розпочав видавати газету “Голос молоді”, яка, втім, популярністю не користувалася, і збирався відкрити власну радіостанцію. Хоча рідко хто називав убитого мажором, але звертали увагу на те, що справжнє його ім’я — Нуреддин Османов, проте кілька років тому він його змінив, щоб підкреслити своє походження від кримськотатарських мурз і князів Ширінських.

Вбивство могло бути спробою дестабілізувати ситуацію напередодні Курултаю?

Поки у слідства немає чітких версій, політологи висувають свої, пов’язуючи їх зі спробами дестабілізувати ситуацію напередодні Курултаю – загальнонаціонального з’їзду кримських татар, який розпочнеться у п’ятницю. Аналітик Андрій Іванець зазначає: «У будь-яком випадку, смерть Норіка Ширіна перед початком Курултаю може бути використана кримськотатарськими радикалами для тиску на нинішніх поміркованих керівників Меджлісу».

Норіка Ширіна поховали за мусульманським обрядом у четвер по обіді.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG