Доступність посилання

ТОП новини

Президент Афганістану засмучений звісткою про смерть свого таджикського колеги Сапармурата Ніязова


А дочка президента Казахстану і парламентар Даріга Назарбаєва назвала смерть туркменського лідера “неочікуваною та дивною”.

Про це заявив керівник апарату Хаміда Карзая.

А дочка президента Казахстану і парламентар Даріга Назарбаєва назвала смерть туркменського лідера “неочікуваною та дивною”.

Член казахського парламенту Болат Абішев зазначив: "Нехай спочине у мирі – нам більше нема чого сказати про людину, яка пішла від нас. Він дуже допоміг багатодітним матерям, інвалідам. Громадяни мали безкоштовний газ та їжу. Ці та інші проблеми вирішили лише завдяки йому. Я думаю, зараз відкривається можливість для більших свобод. Хто б не прийшов після нього, він має робити зміни. Раніше все залежало від Туркменбаші. Зараз до влади у цій країні стануть нові люди”.

Також Туреччина висловила співчуття Туркменістану у зв’язку зі смертю президента Ніязова. Турецький міністр закордонних справ Абдулла Гал заявив, що Туркменбаші “вживав щирих зусиль для виведення країни з радянського періоду”.

А його російський колега Сергій Лавров висловив сподівання, що нове керівництво Туркменістану буде легітимно обраним.

"Ми розраховуємо, що передача влади відбудеться в межах закону, що буде забезпечена спадкоємність у наших відносинах, що нове керівництво діятиме на благо громадян Туркменістану, розвитку співробітництва з Росією та підтримання стабільності у центральноазійському регіоні”, - заявив Сергій Лавров.

Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що Євросоюз також зацікавлений у стабільності Центральної Азії.

А представник посольства США в Ашгабаті висловив співчуття громадянам країни, але заявив, що його країна сподівається на поступовий та конституційний перехід до влади наступника Ніязова.

Речниця Єврокомісії Емма Адвін заявила, що Євросоюз очікує на демократизацію Туркменістану внаслідок зміни влади.

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов помер вночі від серцевого нападу після понад 20-ти років перебування при владі.

Виконувачем обов’язків лідера держави призначили віце прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я Гурбангули Бердимухаммедова
XS
SM
MD
LG