Доступність посилання

ТОП новини

Президент України висловив співчуття народу Туркменістану у зв’язку зі смертю лідера держави


Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов помер вночі від серцевого нападу після понад 20-ти років перебування при владі.

Заяву глави держави зачитала речниця Віктора Ющенка Ірина Ванникова: “Сапармурата Ніязова знали в Україні як національного лідера та досвідченого політика і відданого друга України. Завдяки діяльності і особистим якостям Ніязова Туркменістан здійснив масштабні програми розвитку в економічній, соціальній та духовній сферах, істотно закріпив міжнародні позиції”.

А лідер таджицької Партії ісламського відродження вважає, що смерть туркменського лідера вплине на політичну ситуацію як у державі, так і в регіоні.

Він, однак, сподівається, що це не дестабілізує ситуацію.

Представник посольства США в Ашгабаті заявив, що його країна сподівається на демократизацію влади в Туркменістані.

Речниця Єврокомісії Емма Адвін висловила схожу позицію Євросоюзу: “Ми дізнались про раптову смерть президента Ніязова вранці. Ми очікуємо, що процес переходу влади відбудеться легітимно та у відповідності до Конституції. Ми сподіваємось, звичайно, що Туркменістан стане на шлях демократії, коли до влади прийде новий лідер”.

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов помер вночі від серцевого нападу після понад 20-ти років перебування при владі.

Виконувачем обов’язків лідера держави призначили віце прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я Гурбангули Бердимухаммедова.

У зв’язку зі смертю президента у Туркменістані оголосили тижневу жалобу.
XS
SM
MD
LG