Доступність посилання

ТОП новини

Мирний мітинг або рейдерське ноу-хау влади Харкова – 20 осіб травмовано.


Олексій Крапивко Київ, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Підприємці Харкова заявляють про новий випадок рейдерства – постраждали близько 20-ти осіб. Кажуть – місцеве ноу-хау. Окрім бойовиків для захоплення земельної ділянки використали студентів і пенсіонерів. Звинувачують харківського мера Михайла Добкіна. А мерія стверджує, що це був мирний мітинг, спрямований на захист зелених насаджень.

У суботу, 16 грудня, у Харкові пройшов мітинг. Заявку на нього до мерії подав харківський осередок Партії Зелених. Офіційний привід мітингу – зберегти зелені насадження від знищення. Ростуть вони біля будинку номер 197 на вулиці Клочковської. А землю під цими насадженнями орендує компанія “Таргет”, про що є відповідний договір оренди.

Підтримати мітингувальників прийшли керівники міста – голова Харкова Михайло Добкін та секретар харківської ради Геннадій Кернес. На місце події підтягнули і кран, яким згодом і зруйнували огорожу території. Після цього мирні “зелені” мітингувальники почали жорстоко бити охоронців, які охороняли орендовану територію.

Із охоронцями билися молодики у спортивних костюмах

Чомусь замість пенсіонерів та студентів із прапорами з охоронцями билися молодики в спортивних костюмах. Хоча охорона ділянки і не чинила опору. Відео з цими кадрами показали журналістам у Києві представники харківської громадської організації “Міський дозор”. У результаті бійки – 20 постраждалих, із них троє у тяжкій формі.

Спочатку бійці “Беркуту”, яких викликали, намагалися перешкоджати таким діям, однак вступився секретар харківської ради Геннадій Кернес із наступним проханням: “Приберіть будь-ласка вашу зброю. Це я командую як начальник! Відійдіть! Нехай міліція залишиться сама. Розійдіться! Дайте команду міліції, нехай не чіпають жодної людини! Ми проводимо мирний мітинг! Нас сюди покликали люди! Тут знаходяться воїни-афганці, інваліди війни, і так далі!”.

На відеозапису видно, що після цих слів секретаря харківської міськради, міліція не перешкоджала діям, а просто стояла поруч.

Після руйнування огорожі краном, активісти все ж таки висадили заготовлені саджанці. На запитання журналістів, чи не вважає мерія Харкова озеленення території у грудні, м’яко кажучи, аномальним, відповіли, що не вважають.

Громадська організація звинувачує міську владу та мера

Харківська громадська організація “Міський дозор”, головою якої є Владислав Протас, обвинувачує у створені безладу міську владу та голову Харкова Михайла Добкіна.

Владислав Протас: “Міський голова не зробив нічого, щоб його попередити, даний безлад. Хоча згідно із законами місцевого самоврядування саме міський зобов’язаний забезпечити порядок під час проведення мітингів, зборів. Нічого цього не було зроблено. І міський голова відкрито заявляє – я нічого не бачив, я нічого не знаю. Я вважаю, що це зробив він”.

У мерії відкидають всі обвинувачення і вважають їх провокацією. У прес-службі мерії повідомили, що весь безлад був спричинений діями працівників компанії “Таргет”, які охороняли територію.

Прес-секретар харківського голови Вікторія Маренич зазначила: “Насправді там відбувався мітинг спочатку. По облаштуванню того майданчика. Тому у суботу “Зеленстрой” підвіз чимало дерев. І мешканці цих будинків вийшли. Були запрошені харківський міський голова і секретар харківської міської ради”.

Також у мерії звинувачують працівників “Таргету” у жбурлянні каміння в мітингувальників.

Територія, на якій стався інцидент, є давнім предметом суперечок для певних кіл харківської влади та бізнесменів. У травні міська рада Харкова скасувала рішення своїх помаранчевих попередників про передачу в оренду групи компаній “Таргет” цієї ділянки. Однак підприємці вже встигли укласти договір оренди. І скасування сесійного рішення не має жодної юридичної сили, про це сказано в земельному кодексі, стверджує пан Протас. Сумарний об’єм інвестицій у проект, що його хоче реалізувати “Таргет”, складає близько 60 мільйонів доларів. Керівництво компанії вбачає в діях влади пряму особисту зацікавленість в цій землі.
XS
SM
MD
LG