Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”. Державний “общак”, дубль 2.


Микита Мойсеєв Київ, 21 грудня 2006 року. Віктор Ющенко визначається, чи ветувати знову направлений йому депутатами на підпис держбюджет. Парламентарі суттєво врахували після першого вето єдину пропозицію Президента – обмеження пенсій депутатам десятьма тисячами гривень. У глави держави є півмісяця, щоб визначитися, накладати знову вето чи ні. У четвер відбулася в першій половині дня чотиригодинна зустріч Ющенка з Віктором Януковичем. Прем’єр не переконав Президента підписати бюджет. Сьогодні ми спробуємо з’ясувати, наскільки це “ламання списів” навколо кошторису країни впливає на “маленького українця”. Чи є у держави “зайві гроші”?

Як можна підписувати такий варіант держбюджету, коли в ньому ігноруються проблеми соціальної сфери, проблеми незахищених верств населення – тих же бюджетників або пенсіонерів. Таке запитання ставить депутат від блоку “Наша Україна”— Павло Жебрівський, перший заступник голови профільного комітету Верховної Ради.

Зі свого боку, економіст, депутат фракції Партії регіонів Олексій Плотников — проти можливого другого ветування держбюджету. Він закликає увійти в Новий рік з ухваленим головним фінансовим документом країни. І досить нав’язувати бюджети з метою лише проїдання, закликає пан Плотников.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Львів’яни здебільшого не переймаються питаннями обласного чи державного бюджетів, зазначає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Хоча бюджет Львівщини цього року зріс, він не вирішує деякі важливі питання. На що ж грошей все одно не вистачить?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Ветування держбюджету не є українським ноу-хау. У сусідній Польщі, наприклад, баталії навколо головного фінансового документа цієї країни призводили навіть до відставки місцевого парламенту – сейму. Загалом, як констатує варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар, президентське вето на бюджет давно вже є у Польщі елементом суперництва між главою держави, урядом та сеймом.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зайвих грошей, які можна було б взяти з лівої кишені й покласти до правої, у держави немає за визначенням, каже економіст Олександр Рябченко. Якщо мова йде про підвищення життєвого мінімуму, треба збільшувати прибуткову частину бюджету або переформатовувати видатки. Тобто урізати фінансування певних галузей. Саме такий шлях пропонує Секретаріат Президента, щоправда з уточненням: урізатимуться неважливі проекти, розмірковує Олександр Рябченко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG