Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина закликає Росію розкрити вбивства Політковської і Литвиненка та переймається енергетичною співпрацею.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 21 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штаймнаєр закликав Росію якомога швидше розкрити вбивства журналістки Анни Політковської та колишнього офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка. Така заява від глави німецького зовнішньополітичного відомства пролунала в четвер у Москві, яку він відвідав з робочим візитом.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штаймнаєр під час зустрічі зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Москва, 21 грудня 2006 р.
Після зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр застеріг Москву від втрати іміджу, якщо резонансні вбивства кремлівських критиків так і залишаться нерозкритими.

«Росія сама мала б бути зацікавленою швидко з''ясувати обставини цих убивств», – зазначив Штайнмаєр.

У середу й четвер він відвідав російську столицю для того, щоб ознайомити кремлівське керівництво передусім з цілями головування Німеччини в Європейському Союзі та „Групі Восьми”. Німеччина очолюватиме ці дві організації, починаючи з першого січня 2007 року.

Німеччина і Росія зацікавлені у поглибленні співпраці

Як німецький, так і російський міністр наголосили на зацікавленості сторін в поглибленні співпраці між ЄС та Росією.

Франк-Вальтер Штайнмаєр: «Моя точку зору така, що Росія залишається для нас, не тільки для Німеччини, а для всієї Європи, – великим і важливим партнером. Обидві сторони повинні бути зацікавленими також у співпраці з подолання міжнародних конфліктів».

Під час зустрічей у Москві йшлося, зокрема, про подолання ізраїльсько-палестинської кризи. Росія та Німеччина виступили за відновлення роботи так званого близькосхідного квартету. До його складу входять крім Європейського Союзу також Організація Об''єднаних Націй, Росія, та США.

Стосовно польського м’яса Росія не дала конкретної відповіді

Франк-Вальтер Штайнмаєр порушив також тему переговорів про угоду про партнерство та кооперацію між ЄС та Росією. Ці переговори зараз заблокувала Польща, оскільки Росія відмовляється ввозити м''ясо з цієї країни. Однак, як повідомляють німецькі кореспонденти, якоїсь конкретної відповіді на цю проблему він так і не отримав.

Німецький міністр запропонував включити в майбутню європейсько-російську угоду про кооперацію також розділ про енергетику і визначити в ньому головні пункти європейсько-російської енергетичної політики. До таких моментів, за словами Штайнмаєра, належать надійність, економічність та відповідність екологічним вимогам.

У четвер німецького міністра закордонних справ прийняв також президент Росії Володимир Путін. Штайнмаєр передав російському державному лідеру запрошення від канцлера Німеччини Анґели Меркель взяти участь у міжнародній конференції з питань безпеки, яка щорічно відбувається у лютому в Мюнхені.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG