Доступність посилання

ТОП новини

Попри обіцянки, Україна не знімає заборони на експорт польського м''яса.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 21 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Польща очікує, що Україна дотримається терміну зняття заборони на експорт польського м''яса. У міністерстві сільського господарства Польщі наголошують, що під час перебування в Києві польського прем''єра Ярослава Качинського, були досягнуті домовленості про припинення заборони імпорту польського м''яса від 25 листопада. Усе це відбувається в той час, коли Польща винесла на форум Євросоюзу справу експорту харчів на схід і підтримала своє вето у полеміці про договір ЄС–Росія.

Все вказує на те, що поведінка української ветеринарної служби увірвала терпець польського уряду, представники якого заявили у четвер про можливість запровадження проти України обмежень у торгівлі харчами.

Польські урядовці наголошують, що Україна не дотримує слова, даного польському прем''єру Ярославу Качинському під час його перебування в Україні. Кожен день української заборони на ввезення польського м''яса – це втрата мільйона євро для польських виробників, заявив віце-прем''єр, міністр сільського господарства Анджей Леппер.

Тепер вже Польща має застереження до українських продуктів

Під час прес-конференції у четвер представники польського уряду повідомили про наявність серйозних застережень до деяких продуктів, які завозять до Польщі з України.

Це підтвердила у розмові з Радіо Свобода представниця Міністерства сільського господарства Польщі Малгожата Ксіонжек. За її словами, йдеться про дотримання фітосанітарних і ветеринарних норм».

А на поставлене запитання, чи це свідчить про «відплатні дії» Польщі проти України за продовження української заборони на польське м''ясо, пані Ксіонжек зазначила: «Ні. Я нічого подібного не можу сказати. Це на теперішній час типові обстеження продуктів рослинного і тваринного походження, що їх привозять у Польщу. Зараз ми приділяємо цьому певну увагу. Наголошую, що основним для нас є одне речення: з''явилися певні застереження щодо деяких продуктів. Більше інформації в цій справі нема. Ведеться перевірка. Працюють відповідні інспектори: ветеринарний і фітосанітарний».

Польська преса повідомляла, що продовження українського ембарго на експорт польського м''яса потрібне певним неформальним колам у Києві, які на контрабанді наживають великі гроші. Щоденник "Трибуна" навіть писав про те, що українські ветеринарні інспектори, які двічі перебували в Польщі, займалися промисловим шпигунством. Їх найбільше цікавили виробничі рецепти, а не санітарні умови на польських заводах із переробки м’яса, писав щоденник.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG