Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 22 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня в Італії виник орден домініканців, в Америці продемонстрували роботу першого синтезатора голосу, у Франції Альфреда Дрейфуса засудили на довічне ув’язнення, в Румунії скинули комуністичну диктатуру, а в ПАР пішов у небуття апартеїд.

22 грудня 1216 року Папа Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців). Члени ордену називали себе "божими псами”. На їх прапорі було зображено собак, що розривали тіла єретиків. Домініканці суміщали проповідь, основну задачу ордену, із глибоким студіюванням теологічних праць. З їх середовища вийшли найвизначніші теологи середньовіччя.

1790 – В ході російсько-турецької війни 1787-91 рр. російські війська штурмом беруть фортецю Ізмаїл на ріці Дунай, і це фактично визначає результат всієї війни, яка через два роки закінчиться підписанням Ясського миру.

1845 – У Філадельфії демонструють роботу першого синтезатора голосу: німецький винахідник Йозеф Фабер створив машину, що складається із клавіатури, приєднаної до численних трубок, коробочок та пневматичних міхів. Вона може відтворювати будь-яке слово в 16 звукових тональностях. Згодом синтезатор показуватимуть в цирку Барнума у вигляді “голови, що розмовляє". Голова досить незвично, але цілком зрозуміло виголошувала цілі речення.

1894 – Військовий суд в Парижі визнає французького офіцера Альфреда Дрейфуса винним у видачі воєнних секретів Німеччині і засуджує його на довічне ув''язнення. Незважаючи на сумнівні докази, Дрейфус, капітан Генерального штабу, єврей за походженням, через чотири місяці відбуває на каторгу на Диявольський острів у Французькій Гаяні. Лише через два роки знайдуть справжніх винуватців.

1989 – Після відмови армії брати участь в розгонах антикомуністичних демонстрацій, що тривали близько тижня, і після втечі диктатора Ніколае Чаушеску та його дружини Єлени з Бухареста, до влади приходить Фронт Національного порятунку. 42 роки комуністичної диктатури завершуються .

1993 – Парламент Південно-Африканської республіки приймає тимчасову конституцію, яка остаточно кладе край політиці апартеїду.

А у 1999 на посаду прем''єр-міністра України затвердили колишнього голову Нацбанку Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG