Доступність посилання

ТОП новини

Чому білоруські греко-католики святкують Різдво 25 грудня?


Валерій Каліновський Мінськ, 22 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.Ua) – У Білорусі Різдво святкують двічі: 25 грудня і 7 січня. Згідно з офіційним календарем державних свят, обидва дні є вільними від роботи. 25 грудня народження Христа святкують близько 20% населення Білорусі: католики римського обряду, частина протестантів та греко-католики. Останні, на відміну від своїх українських одновірців, перейшли на григоріанський календар на початку 90-х років.

Традиція колядок збереглася в сучасній Білорусі, хоча вже не така поширена, як раніше, і дещо змінилася – відповідно до вимог часу. В Білорусі колядують і католики, і православні, і уніати, говорить парох Полоцької греко-католицької церкви отець Лявонцій Тумовські: “У великих містах, де на так багато вірних, колядують або в храмі, або ходять по тих людях, яких знають особисто, а десь на селі, на півдні Білорусі та на Заході, де компактно проживає більше віруючих, там колядування набагато поширеніше”.

Традиційне білоруське Різдво неможливо уявити без батлєйкі. Це білоруський варіант вертепу, каже отець Лявонцій Тумовські. Білоруські католики активно відроджують цю традицію, відвідують з самодіяльними спектаклями багато храмів та клубів: “Традиційно вертеп на Білорусі (по-білоруськи – батлєйка) – це була лялькова вистава, але після 90 року закріпилася така традиція, більше знайома для українців. Це вже є і живою виставою, в якій люди мають можливість брати участь”.

Білоруські греко-католики у 16-19 століттях, а також у 20 столітті – за часів першого відродження унії у 20-30 роки – святкували Різдво, як і їхні українські одновірці, за юліанським календарем. Але під час другого відродження Унії в Білорусі, у 1990 році, вони перейшли на григоріанський календар та святкують Різдво 25 грудня. Пояснює отець Лявонцій Тумовські: “Зміна цієї традиції пов’язана з тим, що була перерва в існуванні нашої церкви, пов’язана з переслідуванням або в часі, коли Білорусь належала до російської імперії, або пізніше у Радянському Союзі. Дати святкування за григоріанським календарем обирали, насамперед, задля того, щоб святкувати разом з іншими католиками – латинського обряду”.

Білоруські уніати мають значну підтримку від римо-католиків, навіть дають дозвіл на проведення служб у своїх костелах. З православними білоруські уніати спільної мови досі не знайшли.
XS
SM
MD
LG