Доступність посилання

ТОП новини

Різдво – свято любові, свято торгівлі.


Надія Кандиба Берлін, 22 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Завершуються останні приготування до католицького Різдва. Гамір біля прилавків на різдвяних ярмарках, черги в магазинах, пробки на дорогах. Різдво вже давно перетворилося не тільки на найважливіше християнське свято, а й на справжнє свято для роздрібної торгівлі.

Різдво вважають святом любові й тепла, але більшість німців визнають, що для них це й найстресовіший період року. Якщо раніше подарунки було прийнято робити власними руками, то тепер, як правило, їх купують. Чимало німців, попри свою схильність до планування на далеке майбутнє, придбання подарунків залишають на останню хвилину. Як, наприклад, ця жінка: "Подарунки я купую в останній момент. Річ у тім, що мені доводиться працювати цілий день, а тому, чесно кажучи, просто не вистачає часу", – сказала одна з перехожих у центрі Берліна.

Щоправда, цього року мешканці багатьох німецьких міст мають значно більше часу для закупів. Згідно з новим законодавством, магазинам дозволили працювати цілодобово. Деякі торговельні центри у великих містах вже скористалися таким нововведенням: у передсвяткові дні вони працюють тепер до десятої години вечора.

Передріздвяні дні – це стрес не тільки для покупців, а й для самих продавців. Говорить працівниця торговельного центру "Карштадт" Памела Шельхубер: "Навантаження у нас дуже велике. Ми найбільше продаємо саме під час передріздвяної торгівлі. Я думаю, що можу сказати від імені усіх працівників, що ми чекаємо-не дочекаємося, коли вже наступить саме Різдво, щоб провести кілька спокійних годин під ялинкою"

За попередніми підрахунками, у Німеччині цього року спостерігалося пожвавлення передріздвяної торгівлі. Оборот сягнув майже 76 мільярдів євро, що на два відсотки більше, ніж торік.

Але й після Різдва, тобто, в останні дні року, стресу для працівників торгівлі не меншає. Чимало німців кладуть під ялинку, замість подарунку, гроші, щоб потім кожен міг купити собі на них те, що йому до вподоби. Очікується, що чимало хто захоче витратити отримані в подарунок гроші ще до кінця грудня, оскільки з нового року в Німеччині на три відсотки підвищується податок на додану вартість. ПДВ становитиме 19%. Не слід забувати, що німці – народ ощадливий.
XS
SM
MD
LG