Доступність посилання

ТОП новини

Росія повертає контроль над нафтогазовими родовищами.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Англо-голландський гігант Shell та дві компанії з Японії оголосили, що поступаються російській компанії «Газпром» своєю часткою власності в одному з найбільших нафтогазових проектів. Йдеться про «Сахалін-2». Ціна угоди – майже 7.5 мільярдів американських доларів. Західні аналітики зазначають, що Кремль, тиснучи на іноземних інвесторів, повертає контроль над виробництвом енергії в Росії.

"Сахалін-2" розробляють компанії Shell, Mitsui и Mitsubishi із середини 90-х років. Вони освоюють Пильтун-Астохське та Лунське родовища. Їхні запаси, за словами аналітиків, — 150 мільйонів тонн нафти та 500 мільярдів кубометрів газу. Ситуація довкола проекту загострилась, коли російське Міністерство природних ресурсів заявило, що проект завдає шкоди навколишньому середовищу. Рішення російських природоохоронців з’явилось, коли розпочалась друга фаза проекту, яка передбачає будівництво заводу з виробництва зрідженого газу та трубопроводів, що мали поєднати прибережні родовища з материком.

Експерти: можемо говорити про упередженість

Представники іноземних інвесторів неодноразово заявляли про упередженість російських державних чиновників. У Мінприроди заперечували це. Тиск на реалізаторів проекту посилювався. Частина оглядачів (серед них, зокрема, Джонатан Штерн, директор газових програм Британського Оксфордського інституту енергетичних студій) вважають, що диму без вогню не буває: порушення природоохоронного законодавства були, вірогідно, однак він радить дивитися глибше: "Ми чули про екологічні проблеми від неурядових організацій багато років. Але донедавна росіяни не звертали на них особливої уваги. Стало зрозуміло, що в Росії не збирались отримувати будь-які гроші з цього проекту упродовж тривалого часу. Це було головною проблемою для проекту “Сахалін-2”. Що робити в тій ситуації?”

Західні аналітики зазначають, що Кремль, тиснучи на іноземних інвесторів, повертає контроль над нафтогазовими родовищами Росії. У Міжнародному енергетичному агенстві впевнені, що ситуація довкола “Сахаліну-2” й інших проектів не сприятиме надходженню іноземних інвестицій до Росії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG