Доступність посилання

ТОП новини

Прем''єр Янукович виміняв бюджет на Дріжчаного?


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У новий рік Україна вступить з Держбюджетом. Президент сьогодні підписав його внаслідок домовленостей з Прем’єр-міністром.

Ігор Дріжчаний
За ніч Віктор Ющенко передумав. Учора він заявляв, що не підпише Держбюджет без збільшення соціальних видатків. Однак сьогодні таки поставив свій автограф під головним фінансовим документом країни. Підписання Держбюджету відбулося взамін на звільнення голови СБУ Ігоря Дріжчаного? Схоже, що саме такого компромісу досягли Ющенко та Янукович. Принаймні, антикризовики цього не приховують. Регіонал Євген Кушнарьов: “Політика – це мистецтво компромісів. Чим швидше ми станемо на цей шлях, тим швидше піде на краще”.

Обіцянка В. Януковича: якщо зможемо - допоможемо

Щоправда, парламент ухвалив ще постанову, якою зобов’язав Кабінет Міністрів подати законопроекти про перегляд соціальних видатків. Віктор Янукович обіцяє, що питання перегляду мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, на чому наполягав Президент, вирішуватиметься за можливостю: "Умова єдина (ми внесли цю пропозицію і узгодили з Президентом сьогодні): питання про підвищення мінімальної пенсії буде розглядатись за умови можливостей бюджету. Тобто, за підсумками першого кварталу бюджет переглянуть, і коли така можливість з’явиться, пенсії підвищать до рівня прожиткового мінімуму”.

Схоже, що підписання Президентом Держбюджету дещо спантеличило “Нашу Україну”, почесним керманичем якої є Віктор Ющенко. На думку заступника бюджетного комітету, нашоукраїнця Павла Жебрівського, Президент дав ще один шанс уряду та коаліції: “Президент знайшов компроміс з урядом, і ті 397 і 406 гривень по прожитковому мінімуму мають бути враховані. Це знову довіра до уряду. Те, що вони не підтримали і розірвали універсал, то Президент дає ще раз можливість більшості виправдати свої обіцянки. Я не зовсім задоволений, я не голосував, тому що вважаю, що не виконати свою обіцянку їм нічого не завадить, так само, як і універсал”.

БЮТівці: постанова нічого не означає

Блок Юлії Тимошенко критикує Президента. На думку Олександра Турчинова, постанова, яку сьогодні ухвалив парламент, не означає, що мінімальна зарплата та прожитковий мінімум будуть збільшені: “Бюджетний кодекс не передбачає жодних постанов. Тільки законом можна регулювати бюджетні питання. При чому законом, що вступив в дію. Постановами регулювати загальнодержавні фінансові схеми, трансферти — це блюзнірство. Президент в цьому році виконав свій мінімум з героїчних вчинків. У зв’язку з тим, що ліміт героїчних вчинків вичерпався, то, зрозуміло, треба підписувати бюджет”. Закон про Державний бюджет на 2007 рік парламентарі ухвалили у вівторок. На попередню редакцію Президент наклав вето і відіслав до Верховної Ради зі своїми пропозиціями, які стосувалися, передусім, збільшення соціальних виплат.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG