Доступність посилання

ТОП новини

Візит Президента Росії до України: підсумки і перспективи


Він прилетів після півторарічної перерви і з півторагодинною затримкою. 22 грудння Президент Росії Володимир Путін вдруге після Помаранчевої революції приїхав до України. Від переговорів двох президентів очікували в першу чергу відповідей на запитання в енергетичній галузі та щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.


Від переговорів двох президентів очікували в першу чергу відповідей на запитання в енергетичній галузі та щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Росія не має підстав для перегляду чинних енергетичних угод із Україною та готова говорити про додаткові обсяги у постачанні газу, у разі потреби. Такі, не запланований протоколом, головні новини від Президента Росії Володимира Путіна: "Ми готові співпрацювати з Україною за ринковими принципами. У разі потреби готові розглядати можливість додаткових поставок палива в Україну".

Віктор Ющенко зазначив, що хоча енергетичні питання на зустрічі порушували, але про технологію розв’язання не йшлося: "Що стосується енергетичного сектора, ми звертали увагу на перспективу розвитку цих відносин. Ми торкалися оцінки ситуації в енергетичній системі, в організації електричних енергосистем. Ми говорили про перспективи розвитку газової співпраці, розвитку транзиту і газових поставок. Безумовно, в техніку питання ми сьогодні не вникали. Я переконаний, що це не є тема президентів сьогодні".

Віктор Ющенко називає головним підсумком зустрічі з колегою відсутність конфліктності у вирішенні проблем. А в списку нерозв’язаних міждержавних питань 22 пункти.

Президенти вирішили зустрічатися відтепер частіше, щонайменше двічі на рік і домовилися з наступних питань: поновити інтенсифікацію діалогу щодо демаркації та делімітації сухопутних кордонів, а також кордонів в Азовському, Чорному морях і в Керченській протоці, про необхідність поновлення переговорів із придністровського врегулювання у форматі “5+2”, продовжити роботу з організації спільних пунктів пропуску на кордоні, про реадмісію та захист інтелектуальної власності. Глави держав також домовилися скласти Дорожню карту взаємин на наступні два роки.

Щодо Чорноморського флоту Росії і його подальшої долі на території України, Володимир Путін зазначив дипломатичн: “питання має вирішуватися на основі норм міжнародного права і чинних угод”.

Наступного разу комісію “Ющенко-Путін” прийматиме Росія в першій половині 2007 року.
XS
SM
MD
LG