Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 25 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 25 грудня українського сатирика Остапа Вишню мало не розстріляли, В’єтнам ввів війська до Кампучії, а з Кремля назавжди спустили радянський прапор.

25 грудня 1745 року Прусія і Австрія завершили другу Сілезьку війну підписанням миру в Дрездені. Пруський король визнав обрання Франца Стефана (чоловіка австрійської королеви Марії Терезії) імператором Священної Римської імперії в обмін на отримання Сілезії.

1933 – Українського сатирика Остапа Вишню, звинуваченого в контрреволюційній діяльності, засудили до розстрілу. Пізніше розстріл замінили 10 роками тюремного ув''язнення.

1977 – У Веві (Швейцарія) у віці 88-ми років помирає Чарльз Спенсер Чаплін, американський кіноактор, сценарист і кінопродюсер, один із найвизначніших коміків 20-го століття («Золота лихоманка», «Вогні великого міста», «Великий диктатор», «Вогні рампи»).

1978 – Після численних прикордонних конфліктів до Кампучії входять в''єтнамські війська. Мета інтервенції – повалення режиму Пол Пота і створення нового, пров''єтнамського політичного керівництва країни. 7 січня в''єтнамські війська зайняли Пномпень, де сформували уряд на чолі з Хенг Самріном. "Червоні кхмери" Пол Пота переходять до партизанської війни.

1989 – Надзвичайний воєнний трибунал виносить смертний вирок президенту Румунії Ніколае Чаушеску та його дружині Єлені, номінально другій особі країни в період комуністичної диктатури. Їх звинувачують в особливо тяжких злочинах проти народу – смерті 60 тисяч осіб, зловживанні владою і переведенні на особисті рахунки в банках Європи 2 мільярдів доларів. Вирок поспіхом виконують. Наступного дня румунське телебачення у двогодинній програмі показують суд над Чаушеску і документальні кадри про злочини, здійснені за 24 роки його правління.

А у 1991 о 19-00 на Центральному телебаченні СРСР востаннє виступив Президент Радянського Союзу Михайло Горбачов, який повідомив: "... в силу обставин, що склались з утворенням Співдружності Незалежних Держав я припиняю свою діяльність на посту Президента СРСР". А о 19:38 на куполі Кремлівського палацу спустили прапор Радянського Союзу. Після понад 70 років Радянський Союз припинив своє існування.
XS
SM
MD
LG