Доступність посилання

ТОП новини

Севастопольські католики святкували Різдво на вулиці.


Володимир Притула Сімферополь, 25 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Севастопольські католики цьогорічне Різдво Христове знову відзначали практично на вулиці. Уже п’ятнадцять років місцева громада Римо-католицької церкви просить владу повернути їй приміщення колишнього костелу, де зараз розташований один із кінотеатрів міста, але все дарма.

Севастопольські католики моляться у непристосованому приміщенні.
Замість храму - кінотеатр і громадський туалет.
(© RadioSvoboda.Ua)
Невелика кімната приватного помешкання з вікнами, що виходять на колишній костел, переповнена. Я потрапив на богослужіння російською мовою. Годину перед цим закінчилася служба українською, а за кілька годин – розпочнеться служба польською мовою. Священик отець Леонід мешкає у цій квартирі і тут же відправляє богослужіння і треби. “На сьогодні католицький храм у Севастополі досі не повернули. Це велика несправедливість щодо католиків, бо православним нещодавно повернули ще один храм – Петропавловський собор, а нам все відмовляють. Мусимо молитися у приватному помешканні, тут душно, спекотно. Лише на великі свята з дозволу влади ми правимо службу під стінами нашого колишнього костелу”, — розповів отець Леонід.

"Громадський туалет на святому місці хоча б закрили..."

Цьогорічне Різдво севастопольські католики теж зустрічали під стінами колишнього храму. Зараз тут розташований кінотеатр “Дружба”, а на місці амвону – громадський туалет. Католицька громада неодноразово просила негайно закрити туалет і передати приміщення колишнього костелу віруючим, як це належить за чинним
Отець Леонід
законодавством і як отримують храми представники УПЦ Московської Патріархії. У липні на вимогу останніх міськрада передала православним приміщення міського клубу, на місці якого раніше була церква. На звернення ж католиків влада або не звертає уваги, або відверто відмовляє. Востаннє севастопольські депутати відхилили прохання віруючих два роки тому, розгляд повторного звернення щоразу відкладається.

У міській раді мені відмовили у коментарі, а в державній міськадміністрації повідомили, що роблять усе від них можливе, щоб депутати розглянули це питання на найближчій сесії в січні. А поки що севастопольські католики моляться на квартирі священика, яка вже не вміщає всіх парафіян.
XS
SM
MD
LG