Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Образ Христа.


Віола Бурда Київ, 25 грудня 2006 року. Сьогодні у католиків, протестантів та багатьох православних одне з найбільших свят – Різдво Христове. Хоча у православних України, Росії, Грузії, Сербії, а також більшості греко-католиків різдвяне святкування ще попереду. Просто вони Різдво відзначають за так званим юліанським календарем. Це те ж саме 25-те грудня, але за старим стилем, за новим же воно припадає на 7-ме січня. Свято – одне, але святкують по-різному. Як зустрічають Різдво в Україні та за кордоном, яким уявляють Христа – слухайте “Звуки життя” – “Образ Христа”.

“У мене Христос не злиться і не сердиться, мій Христос – благословляючий”, — стверджує іконописець Олександр Мельник. Він розписував Михайлівський собор у Києві. Як виглядав Христос і як його зобразити на іконах, залежить від уяви та особистості художника, ділиться своїм баченням іконописець.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Для багатьох українців однією з важливих ознак святкування Нового року є ще з радянських часів телезвернення глави держави. Британська королева теж звертається до своїх підданих, але не в ніч на перше січня, а на Різдво. Сьогодні Єлизавета Друга зробить це у п’ятдесят четвертий раз за час її перебування на троні. Чим є Різдво для мешканців Туманного Альбіону, розповідає лондонський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Десятки дермантинових крісел, на яких сидять парафіяни, перед ними — стіл. На столі — Біблія. Ніяких свічок, ікон та вівтаря. У центрі уваги – настоятель. На ньому не ряса, а піджак та джинси. Це різдвяна служба в одному з протестантських храмів – Церкві Христовій у Києві. Розташована церква у маленькій залі звичайнісінької багатоповерхівки. Побував у ній і наш кореспондент Микола Закалюжний.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Образ Ісуса Христа для поетеси Наталки Білоцерківець — це символ. До того ж образ Спасителя підштовхнув багатьох людей до створення художніх шедеврів, і це теж можна розглядати як втілення Бога. Починаючи від епохи Відродження та закінчуючи сучасним кіномистецтвом.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG