Доступність посилання

ТОП новини

Огляд польської, чеської та словацької преси: від подарунків для В. Путіна до місцевих виборів.


Оксана Пеленська Прага, 26 грудня 2006 р. (RadioSvoboda,ua) – Про подарунки для В. Путіна й про те, чи вдалось російському лідерові розтопити лід в Україні – це теми польської преси, а чеські журналісти в різдвяних випусках розповідають про новий інвестиційний та телефонний рекорди в Чехії. Словацькі газети звертаються до теми виборів до місцевих органів влади, в яких не була представлена українська меншина. Про це та про те, як чекають на сніг найвідоміші зимові курорти у Словаччині – в огляді польської, чеської та словацької преси від Оксани Пеленської.


Популярна польська "Ґазета виборча" повідомляє про те, що президентові Росії В. Путіну від батька покійного розвідника Олександра Литвиненка, Вальтера Литвиненка, дістався подарунок: дві заборонені в Росії книжки його покійного сина – "ФСБ – злочинна банда" та "ФСБ підриває Росію". Ці книги Литвиненко-старший відніс до російського посольства в Києві.

Візит В. Путіна не вирішив головних проблем

На думку тієї ж газети, візит Путіна до Києва не розв’язав важливих для обох країн проблем. Наприклад, вартості російського газу для українських споживачів чи невизначеності й досі, хоча минуло вже 15 років від розпаду СРСР, російсько-українських кордонів. В Україні двовладдя, суперечка між Ющенком і Януковичем триває, а через те, як зазначає "Ґазета виборча", не можна було розраховувати на їхнє вирішення.

Чехія: рекордні інвестиції

Чеські журналісти, підводячи підсумки 2006 року, не без гордості повідомляють про те, що до цього року до Чехії надійшло рекордних 8 мільярдів доларів США іноземних інвестицій. Це стільки, скільки, наприклад, дістав Китай.

Після вступу Чехії до ЄС економічний прорив помітний, стверджують празькі "Лідове новіни". Зокрема, підтверджує це ще один чеський рекорд. Цього року на Різдво в 10-мільйонній Чехії відправили 26 мільйонів есемесок, мобільний зв’язок залишається найоперативнішим. До речі, мобільних телефонів у Чехії майже вдвічі більше, ніж громадян.

Не чути голосу українсько-русинської меншини в Словаччині

А словацька газета "Жівот Прешова" повідомляє, що у виборах до місцевих органів влади зовсім не пролунав голос найбільшої тут українсько-русинської меншини. Жодна політична партія чи незалежний кандидат не звернулись до українців-русинів, хоча саме місто Пряшів вважається їхньою столицею у Словаччині. Громадські організації "Русинська оброда" і "Союз русинів – українців Словаччини" займаються, передусім, справами культури, вони не вважали за потрібне звернутись до своїх членів, щоб обрати кандидата до міського комітету, внаслідок цього українці-русини в керівних органах Пряшева не представлені.

А братиславська газета "Сме" повідомляє про тривогу власників зимових курортів у Словаччині. У горах немає снігу. На календарі кінець грудня, температура повітря в горах трохи впала, та снігу немає. Відомі гірськолижні курорти у Високих і Низьких Татрах переживають найтяжчий за останні десятиліття сезон. Надія одна — Новий рік буде на сніг щедрішим.
XS
SM
MD
LG