Доступність посилання

ТОП новини

Економіка зростає. Попри чвари.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 26 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Український уряд за підсумками економічного розвитку нинішнього року дещо поліпшив свій прогноз зростання валового внутрiшнього продукту. А от соціологи стверджують: близько половини українцiв вважають — економiчна ситуацiя в державі погiршується. Хто має рацію: цифри чи люди?


Соціологи кажуть: тих, хто вважає, що економiчна ситуацiя в Українi полiпшується, більшає. Якщо у жовтнi так вважали близько 10% респондентiв, то у груднi – вже 14%.

Чимало експертів, оцінюючи розвиток української економіки нинішнього року, роблять наголос на його залежності від політичної кон’юктури. На їхню думку, якби не вибори до Верховної Ради, не тривалий процес формування коаліції, протиріччя між Президентом та Прем''єром, підсумки року могли б бути кращими.

Економіці шкодить популізм українських політиків

Зокрема, економіст Олег Івченко зазначає, що українська економіка й надалі потерпає від популістських заяв окремих політиків та чиновників. Свої політичні амбіції вони ставлять понад інтереси держави. В інтерв’ю Радіо Свобода він зауважив: «Знизилась знову, на превеликий жаль, інвестиційна привабливість України. Є у нас певні міністри, які знову ведуть якісь, на мою думку, надзвичайно нерозумні розмови про реприватизацію, про якесь повернення когось кудись, в якісь руки. Більшої дурниці для держави зробити не можна».

Втім, не все так погано... І Деякі фахівці не вважають вплив політики на економіку визначальним чинником. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг в інтерв´ю Радіо Свобода каже, що рік, який минає, був у цьому сенсі особливо показовим: «2006 рік лише підтверджує ці тези, оскільки цього року ми бачили багато напруження в політичному житті країни. Зрештою, економіка зростає досить впевнено і цього року ми очікуємо зростання на рівні близько 7%, що є доволі вагомим».

...І буде ще краще

Приблизно такого ж зростання ВВП у Міністерстві економіки очікують і на завершення наступного року. Тим часом Прем’єр-міністр України Вiктор Янукович заявив про стабільність зростання української економіки упродовж найближчих років, а в 2009 році він прогнозує для України економiчний прорив.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG