Доступність посилання

ТОП новини

Які професії в Україні найзатребуваніші?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Державна служба зайнятості повідомляє: нинішнього року високий попит залишається на кваліфікованих програмістів, юристів, бухгалтерів. Водночас надзвичайно швидкими темпами зростає потреба у висококваліфікованих робітниках: токарях, фрезерувальниках, зварювальниках. Проте молоді люди не поспішають на виробництво.

Комп’ютерний клас навчального центру державної служби зайнятості на Рівненщині.
Оглядачі зазначають, що українська система освіти поки що недостатньо орієнтована на потреби працедавців. По закінченні школи молодь обирає модний фах: менеджмент, бухгалтерський облік, правознавство. За словами заступника начальника відділу Державної служби зайнятості В''ячеслава Батюка, такий стан справ призвів до «перенасичення» на ринку праці фінансистів, юристів і економістів, водночас дві третини вакансій робітничі професії: «У нас вузи випускають спеціалістів вдвічі більше, ніж професійно-технічні училища робітників. На ринку праці – зовсім протилежна ситуація. Вакансій для робітників наразі вдвічі більше, ніж для службовців».

Платня залишається низькою

Ще одна проблема – низька заробітна плата для робітничих професій. За даними Державної служби зайнятості, з нинішніх більше 2 мільйонів вакансій практично половина оплачуються нижче прожиткового мінімуму. Люди не хочуть працювати за таку зарплату – і важко їм у цьому дорікнути, каже Радіо Свобода В´ячеслав Батюк: «Більшість працедавців чомусь вважають, що за мінімальну заробітну плату у них будуть працювати люди. Бізнес повинен мати соціальну відповідальність, бізнесмени повинні розуміти, що від рівня заробітної плати залежатиме практично майбутнє нашої держави. Те, що люди не можуть зараз розвиватися, не отримують нормальної заробітної плати, стримує розвиток всього трудового потенціалу України».

Потрібні зміни в законодавстві

У Державній службі зайнятості сподіваються, що виправити ситуацію допоможе нова редакція Закону України «Про зайнятість населення», яка зараз розглядається Верховною Радою. Законопроект, зокрема, передбачає часткову компенсацію зарплати роботодавцеві за прийом на роботу молодого спеціаліста, встановлює адміністративну відповідальність за будь-які прояви дискримінації при наймі на роботу й умовах праці. Норми нового закону приведені у відповідність з ратифікованими Україною конвенціями Міжнародної організації праці.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG