Доступність посилання

ТОП новини

Треба залишатися оптимістом і будувати свою Україну у себе вдома! Таку, щоб можна було бути щасливим хоча б на якійсь лімітованій території власної України – Андрій Курков.


Людмила Ваннек Слухати: Прага-Київ, 27 грудня 2006 (Radiosvoboda.ua) – Більшість громадян України політиком 2006 року вважають Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Такими є результати соціологічного дослідження центру Разумкова, оприлюднені у середу. Гість "Свободи сьогодні" – не політик, а письменник. Крім того, що він дуже відомий письменник, сценарист, він ще й член Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Це Андрій Курков. Його книги перекладені на десятки мов і видаються найпрестижнішими світовими видавництвами. Член Європейського Пен-клубу і Європейської Кіноакадемії.

Р.С.: Дякую, пане Курков, за участь у програмі. Спробуємо підсумувати деякі політичні і культурні події таким собі "бліц-інтерв''ю". Отже, якби Ви вирішували, кого б Ви назвали людиною року?

А. К.: Ну я б, мабуть, назвав, все ж таки, Юлію Тимошенко людиною року... При тому, що як політика я її не дуже сприймаю! Але вона залишилася вірною собі і мінімум, що вона зробила,— вона нікого не зрадила. Ні себе, ні свої обіцянки, ні своїх виборців.

Р.С.: Яка, на Вашу думку, найголовніша політична подія цього року?

А.К.: Це парламентські вибори, які відбулися в березні, і які відбулися повністю чесно, прозоро, і, на жаль, призвели до не зовсім очікуваних результатів.

Р.С.: Отже, подія — самі вибори чи їхні результати?

А.К.: Ні, самі вибори! Як перший крок чесної політики, приклад чесної політики в державі.

Р.С.: Казус року?

А.К.: Казус року - це історія з міністром закордонних справ Тарасюком. Тобто, міністр, якого не визнає Прем''єр-міністр, якого не пускають на засідання Кабміну!

Р.С.:Андрію, яка, на Вашу думку, кар''єра року? Чия кар''єра?

-А.К.:Мабуть, все ж таки, Януковича. Бо повернення як би ... Не те, що реванш, а "захват" влади повністю легітимний...

Р.С.:Розчарування року?

А.К.:Це Мороз, звичайно! Олександр Мороз, лідер партії, яку він власними руками задушив.

Р.С.: Культурна подія року?

А.К.:Я думаю, це отримання Юрком Андруховичем премії у Польщі "За європейське порозуміння".

Р.С.: Чи ця культурна подія року має також зв''язок з книгою року, бо це якраз моє наступне запитання...

А.К.:Ні. Я б сказав, що це письменницька подія, бо це, до речі, друга нагорода в цьому році Юркові Андруховичу. А книга року, мабуть... Чи краща, найцікавіша письменниця року — це Тетяна Малярчук.

Р.С.: А який Ваш особистий успіх у цьому році?

А.К.: Не знаю.. Вперше проїхався за кермом "Мерседесу" від Петербурга до Уралу (завдяки запрошенню фірми "Мерседес"), і писав нотатки про Росію з вікна "Мерседесу"! Вперше виступав як автор у Норвегії та Сербії, написав кілька оповідань, кілька есе...

Р.С.: Книги нової у Вас поки що немає?

А.К.:Ні, в наступному році буде.

Р.С.: Назва вже є, а чи це таємниця?

А,К.: Ще не знаю... Поки що є тільки робоча назва "Сомнамбули", але, напевно, книжка буде називатись якось по-іншому.

Р.С.: Ваше особисте відкриття цього року?

А.К.:Ну, це знову, мабуть, Тетяна Малярчук..

Р.С.: О, це вже вдруге сьогодні Ви називаєте прізвище цієї молодої письменниці! Андрію, на початку року Ви казали в інтерв''ю австрійському виданню "Der Standard", що в Україні "тільки мороз і розчарування" ("Nur Frost und Frust in der Ukraine"). Чи Ви за цей рік змінили свою думку? Як би Ви зараз назвали ту статтю?

-А.К.:Наспаравді, рік закінчується, як кажуть росіяни, "плачевно", снігу нема, сирість, якась така дивна відлига... У принципі, я думаю, що ситуація, на жаль, не покращилась. Можна передбачити, що всі проблеми, які у нас виникли в цьому році, вони перейдуть на 2007... У нас, як би, гілки влади не збираються співпрацювати, і конфлікт, я думаю, буде тільки наростати. Але головне — треба залишатися оптимістом і будувати свою Україну у себе вдома! Таку, щоб можна було бути щасливим хоча б на якійсь лімітованій території власної України...

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG