Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 28 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 28 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 28 грудня з’явилася перша жувальна гумка, У Франції відбувся перший комерційний кіносеанс, Олександр Солженіцин опублікував “Архіпелаг Гулаг”, а Володимира Жириновського вислали з Болгарії.

28 грудня 801 року Людовік Благочестивий після майже річної облоги захопив Барселону. Вона стала столицею Іспанської марки.

1832 – США. Посилаючись на принципові розбіжності з президентом Ендрю Джексоном і бажаючи посісти вакантне сенатське місце від Південної Кароліни, віце-президент Джон Келхаун подає у відставку. Це перший випадок в історії США, коли людина добровільно залишила таку високу державну посаду.

1869 – Вільям Фінлі Семпл з містечка Маунт-Вернон (штат Огайо) патентує жувальну гумку.

1879 – у Шотландії обвалюється новий залізничний міст через річку Тей разом з потягом. Гине 80 пасажирів.

1895 – У паризькому "Гран-кафе" на бульварі Капуцинів брати Огюст і Луї Люм''єр проводять перший комерційний кіносеанс. Фільм вони зняли за допомогою свого винаходу, це пристрій, що суміщає функції камери та проектора і називається він "кінематограф". Цього вечора близько 30 глядачів дивляться кінострічку, що складається з серії коротких кліпів зі сценами звичайного життя – колисання дитини, гра в карти, перехожі на вулицях, робота коваля в кузні, марш солдатів і т.п. Винахід одразу стає популярним, і за наступні 5 років Люм''єри знімуть понад 2 тисячі короткометражних фільмів. Однак їм врешті-решт доведеться відмовитись від зйомок. Вони не в змозі конкурувати із новими, художньо професійнішими кінематографістами, що з''являться у Франції та Європі.

1973 – У Парижі російською мовою виходить "Архіпелаг ГУЛАГ" Олександра Солженіцина, літературне дослідження поліцейсько-державної системи Радянського Союзу за період з 1918 по 1956 роки.

1989 – Александр Дубчек, колишній чехословацький лідер і архітектор "празької весни" обраний головою нового багатопартійного парламенту Чехословаччини. Вперше після 1970 року (коли Дубчека виключили з компартії за радикальні демократичні погляди) він повертається в політику і обіймає державну посаду.

А у 1993 скандального російського політика Володимира Жиріновського вислали з Болгарії. Що називається, «добалакався».
XS
SM
MD
LG