Доступність посилання

ТОП новини

У 2007 рік Білорусь вступає без договору на постачання російського газу.


Валерій Каліновський Мінськ, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нічим не завершився останній раунд переговорів щодо контракту на постачання російського газу до Білорусі. У новорічну ніч Росія може зупинити постачання газу білоруським споживачам, як це було торік із Україною.


Наприкінці цього року Росія все ж таки пішла на суттєві поступки в газових переговорах з Мінськом – раніше заявлену ціну на газ для Білорусі у розмірі 200 доларів за тисячу кубометрів вона зменшила до 110. Але Білорусі і це забагато, вона наполягає на 75 доларах. Перший віце-прем’єр білоруського уряду Уладзімір Сямашка позицію Росії назвав провокацією, та висловив впевненість, що у новому році постачання газу до Білорусі продовжать за старою ціною, і що Росія не піде на його зупинення.

За словами пана Сямашкі, Росія двічі не буде наступати на одні і ті ж граблі. У лютому 2004 року Росія вже зупиняла постачання газу до Білорусі, через що постраждали західні споживачі. Через добу Росія була змушена увімкнути газові вентилі знову.

Як і два роки тому, причиною протистояння Москви та Мінська є бажання Росії взяти під контроль білоруські магістральні газопроводи “Бєлтрангаз”, чому мінський уряд активно чинить спротив. Російський “Газпром” хоче контролювати всі газові потоки у Білорусі і в першу чергу транзит свого газу до Європи, вважає мінський економіст Яраслав Романчук.

Чи залишаться Білорусь і Росія союзниками?

Як і у 2004 році, тепер Мінськ звинувачує Москву у порушенні союзницьких угод та економічному тискові. Якщо з нового року постачання газу до Білорусі знову зупинять, конфлікт неминуче переросте у розрив союзних відносин, прогнозує Ярослав Романчук: “Це все буде поховання союзної держави, цілого десятиліття інтеграційних відносин Білорусі та Росії. Такий великий скандал потрібен білоруській стороні, щоб досягти своєї цілі: перекласти відповідальність із себе на Росію”.

Проте московський політолог Сергій Марков переконаний, що Росія та Білорусь попри ці труднощі залишаться союзниками, і що всі суперечки будуть зняті: “Газової війни між Росією та Білоруссю, яка трапилася 1 січня цього року з Україною, не буде ані 1, ані 2 січня наступного року. Це точно”.

Ціну на нафту також збільшують

Для більшого впливу на офіційний Мінськ, Москва одночасно застосувала і нафтові важелі – ціна російської нафти для Білорусі наступного року зросте майже у два рази. Прямі збитки від підвищення ціни на російський газ можуть скласти до 2-х мільярдів доларів. Ще 3 мільярди доларів Білорусь втратить через зміну Москвою порядку оподаткування нафти, яку постачають до Білорусі.
XS
SM
MD
LG