Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво Рівненщини прагне ліквідувати соціальні проблеми за рахунок потенційних ризиків з мирним атомом.


Валентина Одарченко Рівне, 27 грудня 2006р. (RadioSvoboda.Ua) – Позбутися соціальних контрастів на Рівненщині можна за умови розбудови Рівненської АЕС, стверджують її керівники, котрі працюють над створенням відповідної програми.

Новосели.
Неподалік від РАЕС порожніють села...
(© RadioSvoboda.Ua)
За кілька кілометрів від міста-супутника Рівненської АЕС, Кузнєцовська, існують хутори, в яких немає світла. За 16 кілометрів, у районному центрі Володимирець, багатоквартирні будинки не мають централізованого опалення, у кожній квартирі обігрівач має вигляд "буржуйки". Використовувати електрообігрівачі дорого.

Люди продовжують втікати

Аналогічна ситуація і з Нетішиним, селом, від якого розрослося однойменне місто і до якого упродовж 19-и років роботи станції ніяк не проведуть газ. Це одна з причин високого рівня безробіття в Нетішині і в Кузнєцовську серед некваліфікованих працівників.

Люди тікають у затишні міста, знаходять там роботу на ринках. Це зауважили і Голова Верховної Ради Олександр Мороз, відкриваючи учора в Кузнєцовську новий центр зайнятості і будинок поліпшеного планування для енергетиків, і Президент "Енергоатому" Андрій Деркач: «А чи адекватний підхід до ситуації, коли тут, на відстані 8 кілометрів, не відремонтована школа, не опалюється зовсім, а ми тратимо гроші на інші цілі. Це безвідповідальна соціальна політика».

Регіон уже сьогодні хоче мати реальні вигоди у вигляді цивілізованих благ. І вимагає цього від атомників і держави. Так має бути, переконаний голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук: «Ми є у зоні дії двох атомних електростанцій. І тут для нас достатньо актуальним було б переведення опалення населених пунктів з газового на електричне. Рівненська область газифікована всього на 40 відсотків – чи не найменше в Україні. Вже й не знаєш, це добре чи погано, коли дивишся на зростання цін на газ – то вже й невідомо, чи варто класти ті нові газопроводи, виходячи з їх вартості і з того, наскільки вони сьогодні не довантажені, і з того, що невідомо, чи буде можливість у людей оплачувати той газ завтра і післязавтра…. Враховуючи те, що в регіоні присутній профіцит електроенергії, яку неможливо звідси відібрати».

Потрібен референдум

Віктор Марчук у своїх планах сміливіший від керівників ядерної галузі: він повідомив, що треба і продовжувати життя старим енергоблокам, і будувати нові… Тим часом голова обласної ради Олександр Данильчук наголошує, щоб без місцевого референдуму і рішення Верховної Ради цього не станеться: «Левова частка населення області знає, що таке наслідки Чорнобильської катастрофи, і тому сприймає атомні реактори як джерело ризику. З іншого боку, у свідомості людей сформувалося поняття 30-кілометрової зони як території гарантій і соціально-економічного розвитку. І громади, які бачать ці додаткові можливості, вже психологічно налаштовані на атом як позитив».

Насправді громада області, окрім гарантій безпеки, домагатиметься більшого – проведення лінії електропередач РАЕС-Рівне, що дозволить постачати електроенергію «без накруток», вважає співкоординатор громадської ради Рівного Сергій Лейчук. «Рівне – єдиний обласний центр в Україні, що розташований у найближчому оточенні трьох атомних електростанцій, враховуючи ще ЧАЕС і наслідки чорнобильської катастрофи. Не торгуючись, ми втратимо все» ,— каже він.

Депутати обласної ради чітко сформулювали, що вони хочуть отримати взамін за сприяння розвитку атомної галузі на своїй території — реанімацію доріг, медицини, закладів культури та зменшення тарифів на електроенергію для населення, яке мешкає в зонах впливу двох АЕС, Хмельницької та Рівненської. Своє звернення вони передали безпосередньо Андрієві Деркачу та Олександрові Морозу. І той, і інший визнали, що подібні вимоги є справедливими, тим більше, що вони підкріплені законами, які були ухвалені у жовтні нинішнього року. Йдеться про захист інтересів людей, які мешкають у так званій «зоні спостереження» АЕС.
XS
SM
MD
LG