Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки головування Фінляндії в Євросоюзі: розмова з Послом Фінляндії Лаурою Рейнілею.


Богдана Костюк Київ, 28 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – У Новорічну ніч Фінляндія передає головування в Європейському Союзі своїй наступниці – Німеччині. Для України півріччя головування в ЄС Фінляндії було сповнене позитиву, на чому наголошують офіційні особи в Києві, Брюсселі і Хельсінкі.

Лаура Рейніля, Посол Фінляндії в Україні.
Ми поцікавилась у Посла Фінляндії Лаури Рейнілі, які події чи факти головування своєї держави вона вважає найважливішими? Які головні результати під час головування Фінляндії для України?

Л.Р.: Насправді, це ви самі, українці, зробили те необхідне, без чого неможлива була б подальша співпраця України та ЄС. Це ви обіцяли ухвалити закони, необхідні для вступу України до Світової організації торгівлі – і Верховна Рада ухвалила ці документи. Ви підготували і парафували з Євросоюзом під час саміту у Хельсінкі договори про реадмісію і спрощення візового режиму. Я вважаю це найголовнішим: Україна від євроінтеграційної риторики перейшла до реальних дій на шляху до європейського дому.

Р.С.: Чи можна вважати, що під час головування Фінляндії в Євросоюзі покращились і двосторонні відносини між Києвом і Хельсінкі?

Л. Р.: З боку фінських компаній був надзвичайний інтерес до України, тож під час саміту “Євросоюз-Україна” у Хельсінкі відбулась зустріч ділових кіл наших держав. Між іншим, в Україні 2006 року відкрили представництва кілька потужних фінських фірм, працює "Nordic Investment Bank". Україна і Фінляндія підписали угоди, які сприяють розвиткові торговельно-економічних стосунків. А в гуманітарній сфері прогрес відчувається здавна – уже третій рік у Києві працює ліцей з вивченням мов народів Скандинавії. А ще я бачу, що фінські мас-медіа дають позитивнішу інформацію про Україну, що також свідчить про інтерес людей до вашої держави.

Р.С.: Пані Лауро, у ці дні одним з найпопулярніших фінів у світі є Санта Клаус. Що він бажає Україні та її народові?

Л. Р.: Я сподіваюсь, Україна стане ближчою до Євросоюзу, хоч процес євроінтеграції забирає чимало часу. Бажаю, щоб українці дізнались якнайбільше про європейський дім, його побудову, особливості життя у ньому; щоб змогли відвідувати ЄС і почуватись у наших країнах затишно. А ми, зі свого боку, будемо намагатись у наступному році полегшити для українців візовий режим.
XS
SM
MD
LG