Доступність посилання

ТОП новини

2006-й: найважливіші події у Великій Британії.


Олекса Семенченко Лондон, 28 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 2006 року у британській політиці в центрі уваги були доля британських військ в Іраку та майбутнє прем''єр-міністра Тоні Блера, який заявив про намір добровільно піти у відставку наступного року

2006 року низка подій набула широкого розголосу і певний час перебувала у центрі уваги мас-медіа. Зокрема, до них можна віднести розкриття спецслужбами змови ісламських екстремістів з метою висадити у повітря 10 літаків, що мали летіти з Великої Британії до США за допомогою вибухової рідини. У серпні поліція заарештувала у зв”язку із цим 24 особи.

Цього року набув чинності закону парламентський акт про тероризм

Він суттєво посилює карну відповідальність за підбурення до тероризму. Гучною подією стало й загадкове смертельне отруєння у Лондоні критика президента Росії В. Путіна Александра Литвиненка.

Проте події навколо Іраку та майбутнього прем''єра Тоні Блера залишалися в фокусі впродовж усього року. Говорить депутат парламенту від панівної Лейбористської партії Джон Ґроґан: “Ірак і далі має величезний вплив на британську політику. Це стосується майбутнього британської участі у розв''язанні іракської проблеми: того, наскільки довго триватиме британське втручання в тій країні. І власне, з цим асоціюється також і майбутнє Тоні Блера. 2006 року Блер заявив, що піде у відставку протягом наступних дванадцяти місяців. Тож у політиці домінувала проблема його наступництва. Блер, до речі, виступив зі вражаючою прощальною промовою на конференції Лейбористської партії у Манчестері восени”.

У спорті – розчарування

Про це сказав Джон Ґроґан: “Ми мали великі надії на збірну Англії перед Чемпіонатом світу з футболу. Проте турнір у нас запам''ятався більше широко висвітлюваним мас-медіа походом шикарних дружин гравців на закупи до люксусових німецьких крамниць, ніж досягненнями їхніх чоловіків на футбольному полі. А потім рік закінчився розчаруванням у крикеті. Це улюблена англійська гра, в якій наш найбільший конкурент, Австралія, завдав нам просто нищівної поразки”.

А людиною року в царині спорту британці визнали онуку королеви Єлизавети ІІ Зару Філліпс, яка цього року виграла чемпіонат світу з кінного спорту. Це сталося рівно 35 років по тому, як спортсменом року стала її мати, принцеса Анна.

З культурою було краще

У ділянці культури приверну увагу до двох подій. Для “бітломанів” справжньою сенсацією став вихід нової компіляції саундтреків та реміксів найпопулярнішої групи всіх часів - Beatles під назвою Love. Альбом уклали з дозволу живих членів групи та дружин двох померлих учасників для вистави всесвітньо відомого театру Cirque du Soleil. Продюсери Джордж та Джайлз Мартини уклали альбом на підставі оригіналів плівок, записаних ліверпульським квартетом на лондонській студії Abbey Road. Пол МакКартні та Ринґо Стар дали новому реміксові надзвичайно високу оцінку, причому сер Пол сказав, що встиг уже навіть забути про деякі речі, які вони колись награли.

Ну а сам кінець року приніс подарунок уже “поттероманам”. Авторка романів про Гаррі Поттера Джей Кей Роулінґ днями повідомила їм назву сьомої книги цієї серії, що має вийти друком наступного року. Роман називатиметься “Гаррі Поттер та смертельні мощі”. Письменниця також натякнула, що має намір цього разу “вбити” пару головних героїв.
XS
SM
MD
LG