Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 29 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 29 грудня Техас увійшов до складу США, Лондон зазнав найстрашнішого бомбардування, Вацлав Гавел став президентом Чехословаччини, а в Індонезії спіймали величезного пітона.

29 грудня 1813 року Союзний сейм Швейцарії скасував "Акт посередництва", виданий Наполеоном у 1803 році, згідно з яким у Швейцарії ліквідовували Гельветичну республіку, що була проголошена в 1798 році після завоювання Швейцарії французькими революційними військами.

1845 – Через дев''ять років після проголошення незалежності від Мексики і через півроку після ухвалення парламентського рішення увійти до складу США, Республіка Техас стає 28-м штатом Сполучених Штатів, що у свою чергу спричинило початок війни між США і Мексикою.

1874 – У результаті військового перевороту під керівництвом генерала Арсеніо Мартінеса Кампоси в Іспанії припинила існування республіка, проголошена попереднього року, і відновлена монархія Бурбонів. Іспанський трон посів Альфонс XII, син Ізабелли II.

1905 – У Києві поліція ліквідувала так звану Шулявську робітничу республіку.

1929 – Під час демонстрації нового літака гине засновник та власник німецької авіакомпанії “Фокке-Вульф” Георг Вульф.

1940 – Лондон зазнав найпотужнішого за весь період Другої світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальників. Від скинутих на місто запалювальних бомб – понад 15 тисяч пожеж, загинуло близько 3600 осіб. Зруйновані численні історичні пам''ятки міста, зокрема адміністративний центр міста з будівлями 15—17 століть, вісім церков, збудованих Крістофером Реном. Постраждали, але не остаточно собор св. Павла, Вестмінстерське абатство, Букінгемський палац та Палата представників.

1978 – В Іспанії набуває чинності нова конституція, що проголошує країну конституційною монархією. За неї на референдумі 6 грудня проголосувало 87,7% виборців.

1989 – Після відставки Густава Гусака, Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обирають президентом країни Вацлава Гавела, який очолював рух проти тоталітарного комуністичного режиму.

А у 2003 році в Індонезії спіймали величезного пітона. Завдовжки він був 15 метрів, і це змушує замислитись – а хто тут, власне, цар природи?
XS
SM
MD
LG