Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш провів нараду щодо нової стратегії війни в Іраку


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах президент Джордж Буш зібрав на своєму ранчо в Техасі близьких дорадників і помічників (військових і дипломатичних), для обговорення нової стратегії війни в Іраку. Президент США готується до телевізійного звернення до американського народу з викладом нового плану.

Танк миротворців на вулицях Іраку.
Відомо, що Білий дім раніше сповіщав, що Джордж Буш мав намір виступити ще до Різдва, яке баптисти й католики святкували 25 грудня. Тепер кажуть, що це станеться в січні, перед традиційною промовою “Про становище країни” наприкінці місяця. Чим пояснюють затримку? Причину пояснив сам президент Буш.

Вийшовши до репортерів після наради, яка тривала три години, він сказав: “Ми плануємо провести ще низку консультацій перед тим, як я розповім країні про цей план. Ключ до успіху в Іраку полягає в тому, щоб мати уряд, сповнений рішучості приборкати тих, хто прагне перешкодити цій молодій демократії добитися успіху”.

Буш зазначив, що виробляючи новий план дій, він насамперед думає про безпеку військ в Іраку. Поруч президента стояли учасники наради, віце-президент Дік Чейні, держсекретар Кондоліза Райс, голова об''єднаного комітету начальників штабів збройних сил генерал Пітер Пейс і новий міністр оборони Роберт Гейтс.

До Іраку, окрім додаткових військ, можуть направити більшу кількість дорадників

Буш не відповідав на запитання журналістів щодо подробиць плану дій, але відомо, що йдеться про можливе відрядження до Іраку значного підкріплення. Крім того, йдеться про намір надіслати до підрозділів іракської армії більше американських дорадників. Це, як сподіваються, зможе сприяти зменшенню кількості терактів і створити передумови для примирення ворогуючих ісламських сект шиїтів та сунітів.

Президент пообіцяв також продовжити консультації з членами Конгресу у Вашингтоні та з іракськими керівниками. Він наголосив на важливості існування в Іраку такого уряду, який зміг би дати собі раду зі збройними угрупованнями з тим, щоб уже наступного року Ірак міг стати незалежною країною, здатною самостійно існувати.

“Ми бажаємо їм успіху, – сказав Буш. – Я розумію, як важливо щоб і республіканці, і демократи усвідомили важливість цього завдання (в Іраку). Треба, щоб американський народ зрозумів, що успіх в Іраку життєво важливий для нашої власної безпеки”.

Президент пояснив, що в разі неуспіху в Іраку, ця країна може стати притулком для екстремістів і радикалів, які відтак зможуть загрожувати Сполученим Штатам.

Між тим, Вашингтон очікує будь-якого роду несподіванок у зв''язку з тим, що за інформацією з Багдада, колишній диктатор Іраку Саддам Гусейн може зійти на шибеницю вже цими вихідними. Страта Саддама може підштовхнути його прихильників до актів насильства.
XS
SM
MD
LG