Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь може зустріти новий рік без російського газу.


Валерій Каліновський Мінськ, 29 грудня 2006 р. (RadioSvaboda.Ua). За два дні до Нового року Білорусь та Росія продовжують складні переговори про постачання газу з 1 січня 2007 року. Досі немає згоди щодо ціни на газ. “Газпром” попередив: якщо компромісу не знайдуть, буде вжито минулорічний “український” сценарій з відімкненням газу Білорусі. У відповідь білоруський уряд погрожує зупинити транзит російського газу до Європи.

Мінськ - Головний офіс компанії "Белтрансгаз".
Серед білорусів помітне хвилювання з приводу останніх подій у російсько-білоруських відносинах. Багато хто побоюється не лише холоду у квартирах, а й стрибка цін та падіння курсу національної грошової одиниці. У банках утворюються черги з клієнтів, які вибирають свої валютні вклади. Поблизу посольства Росії у Мінську пройшов мітинг протесту проти політики “Газпрому”, офіційні ЗМІ Білорусі переповнені негативними коментарями на адресу Росії. Втім, за словами помічника міністра енергетики Білорусі Андрія Жукова, інформаційне протистояння не заважає переговорам.

До Москви відбула чергова делегація з Мінська: “Ми летимо домовлятися остаточно, думаю, питання буде вирішене. Тому що як російська сторона, так і наша зацікавлені у результаті. Сьогодні чи завтра це питання напевне буде вирішене”.

У п’ятницю генеральний директор “Газпром-експорту” Олександр Медведєв ще раз заявив, що після 31 грудня буде зупинене постачання газу до Білорусі, якщо не буде підписано новий контракт. Мінськ обіцяє зупинити транзит газу до Європи

На ці загрози Мінськ відповів не менш різко. Прем’єр-міністр Білорусі Сергій Сідорський заявив, що у відповідь Білорусь зупинить транзит російського газу до Європи як через свою систему “Бєлтрансгаз”, так і через газопровід “Ямал—Європа”, який належить Росії, але обслуговується білоруським персоналом.

“Підписання контракту на постачання газу є одночасно кроком до транзиту газу територією Білорусі. Тому, якщо російський газовий монополіст буде проводити переговори в неконструктивному ключі, транзиту газу не буде з 1 січня. Оскільки в "Газпрому" не буде контракту, ми не зможемо робити для нього цю послугу”, – заявив прем''єр.

Речник “Газпрому” Сергєй Купріянов на цю загрозу відреагував наступним чином: “Ситуація дуже проста – газопровід “Ямал—Європа” наш, і ми знайдемо можливості забезпечити транзит по ньому”.

Пан Купріянов заявив, що російська сторона зробила достатньо поступок Білорусі, але не помітила кроків у відповідь. Кілька місяців тому Росія заявляла, що наступного року газ для Білорусі коштуватиме 200 доларів, але наразі погодилася на ціну 105 доларів за тисячу кубометрів. Білорусь хоче купувати газ по 75 доларів і називає російську пропозицію провокацією.

Переговори тривають. Перший заступник міністра енергетики Едуард Товпенець отримав відрядження до Москви по 31 грудня включно.
XS
SM
MD
LG