Доступність посилання

ТОП новини

Що може очікувати світ від головування Німеччини у Євросоюзі та Групі Восьми?


Михайло Мигалисько Прага, 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Від 1 січня 2007 року Німеччина, в режимі ротації, головуватиме в Європейському Союзі та в Групі Восьми (7 промислово найрозвинутіших країн світу та Росія). Йдеться про незвичне зосередження повноважень в руках найсильнішої європейської економіки. Що Німеччина планує і зможе в цьому контексті реалізувати?


Німеччина головуватиме в Євросоюзі упродовж перших 6-ти місяців, а в Групі Восьми протягом цілого 2007 року.

В європейському контексті для офіційного Берліна пріоритетом головування в ЄС, зауважують експерти, залишиться справа гарантування енергетичного постачання, передусім газу та нафти.

Дослідник Німецької ради із закордонних відносин Ян Техау сказав Радіо Свобода, що Європейський Союз щойно починає реалізувати важливість цього питання: «Європейський Союз дуже пізно почав цікавитися енергетичними інтересами на Близькому Сході, а також в Центральній Азії, Східній Європі та в Росії – це життєво-важлива проблема, це питання існування для Європи».

Європейцям слід не допустити диктату Росії

За словами Техау, зростаюча енергетична залежність від Росії не знімає побоювання, що Москва готова використати енергетичні ресурси для тиску на країни-клієнти: «Росія збагнула те, що енергетична зброя є набагато потужнішою від ядерної боєголовки. І тому є вельми далекоглядним стратегічне становлення на європейському ринку».

А інший німецький експерт з дослідного відділення «Дойче банк» Вернер Бекер вважає, що Європа змушена шукати вихід із цієї невигідної ситуації: «Зараз виглядає так, що росіяни прагнуть диктувати у формуванні європейської енергетичної політики. Європейцям слід не допустити диктату, а натомість шукати спільну стратегію стосовно Росії».

Однак, зокрема в правозахисних колах, появляються побоювання, що Німеччина, заради налагодження добрих відносин з Кремлем, закриватиме очі на ситуацію з правами людини в центральноазіатських країнах – багатих на енергоресурси друзів Росії.

«Ми занепокоєні проявами німецької «Остполітік», скерованої на зберігання добрих відносин з Росією, а взявши до уваги, що Німеччина головуватиме в ЄС упродовж наступних шести місяців, то це нас турбує», – сказав Радіо Свобода представник «Г"юмен Райтс Вотч» Том Портеус.

Розширення ЄС та глобальна торгівля

Крім енергетичного питання, Німеччина під час свого головування в Євросоюзі займатиметься і складним питанням часткового замороження переговорного процесу про вступ Туреччини до ЄС. А від 1 січня Німеччина прийматиме Болгарію і Румунію, як нових членів до Європейського Союзу.

Щодо головування в Групі Восьми, до якої входять Великобританія, Італія, Німеччина, Франція, Канада, США, Японія і Росія, то офіційний Берлін ймовірно намагатиметься відновити переговорний процес глобальної торгівлі, відомий як «Дога раунд», який зірвався через європейсько-американську суперечку довкола скорочення субсидій на сільське господарство.

Під головуванням Німеччини на порядку денному лідерів країн Групи Восьми буде й питання міжнародного валютного ринку, зокрема у зв’язку з різким падінням вартості долара до євро та інших національних валют, щоб не допустити дестабілізації міжнародної фінансової системи.
XS
SM
MD
LG