Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз — Україна: з ким в Україні працюють європейські інституції?


Богдана Костюк Київ, 29 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – Європейський Союз у 2007-му році поглиблюватиме співпрацю з українськими громадськими організаціями та освітніми закладами. Про це йдеться в заяві голови Єврокомісії в Україні Ієна Боуга. За його словами, ЄС продовжуватиме політику співробітництва і надалі знайомитиме українське суспільство,у першу чергу молодь, з повсякденним життям Європи, з демократичними принципами життя європейської громади і політикуму. Що думають з цього приводу представники української громадськості?


Українсько-литовський Східноєвропейський інститут розвитку отримав нагороду Стокгольмського конкурсу "Зміни в Європі 2006". Міжнародне визнання діяльності Інституту стало можливим за підтримки європейських фондів. Як розповідає Голова правління Інституту Мрідула Гош, завдяки програмам ЄС громадські організації в Україні стають потужними науковими та експертними центрами. Пані Гош далі: "Східноєвропейський інститут працював у рамках проекту зі СНІДу і з проекту, який вивчав думку громадян і робив дослідження у сфері Конституційної реформи. У першому проекті йдеться про електронний вісник “Говоримо про СНІД”. Дуже багато проводили круглих столів у регіонах”.

У Донецькій області ставку зробили на власні ініціативи

Завдяки круглим столам, які проводилися з ініціативи Європейської асоціації шахтарських міст, у Донецькій області здійснюється низка проектів з розвитку місцевої ініціативи. Розповідає голова Асоціації шахтарських міст України Юрій Бобров: "У нас закінчився трирічний цикл семінарів у шахтарських містах Європи, багато було напрацьовано кращих практик — те, що в Європі уже давно робили або ж роблять останнім часом, і чимало цікавих речей ми робимо у себе. Деякі проекти зараз готуємо для реалізації у шахтарських містах. Багато уваги приділяємо малому і середньому бізнесу, створенню нових робочих місць. За попередньою інформацією, ми ще виграємо 1 грант, спільний для всіх восьми Асоціацій шахтарських міст Європи і ще буде проект для міських голів, для територіальних громад шахтарських міст".

Не забули і про вузи

Євросоюз запропонував чимало освітніх проектів для українських вузів. Професор Одеського національного університету Олександр Олександров, який навчає майбутніх журналістів, повідомив: "Перше – це проект Top Media, завдяки якому багато наших студентів пройшли спеціальний семінар і додаткову практичну підготовку, яку ми самі не можемо забезпечити у силу своїх можливостей технічних. Друге – це програми, які розраховані на співпрацю з польськими колегами, в основному вони пов‘язані з прикордонними проблемами та їхнє висвітлення у ЗМІ. Третій — безперечно, це найважливіший проект — розвиток медіанавичок ЄС, який дає змогу студентам перейти на інші плани і програми. Вони в основі своїй мають програми європейських університетів".

Підбиваючи підсумки року, експерти кажуть: співпраця європейських і українських громадських та освітніх установ стає більш адресною і інтелектуально насиченою.
XS
SM
MD
LG