Доступність посилання

ТОП новини

"Я б трошки перефразував слова власної пісні: "Веселі, брате, часи настали — хто ж тоді, як не ми, брати?!", – Святослав Вакарчук.


Людмила Ваннек Слухати: Прага-Київ, 29 грудня 2006 р. (RadioSvoboda.ua) – З підсумками року – лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук.

Святослав Вакарчук
Р.С.: Святославе, Ви один з найпопулярніших українців. Ваші пісні співають на другий день, як вони тільки з''являються. Так, зокрема, сталося з "Веселими часами"... Ваші альбоми стають платиновими на другий день після виходу в продаж! Іншими словами, це означає, що Ви маєте неабиякий вплив на суспільство, яке, зокрема, складається з величезної кількості ваших фанів... Тому я поставлю Вам запитання, які, припускаю, також можуть вплинути на формування суспільної думки.

Підсумовуючи рік, що минає, кого б Ви назвали політиком року?


С.В.: Я... нехай Вам здасться моя відповідь занадто дипломатичною, але в ній насправді більше не дипломатії, а аналізу ситуації й моїх думок... Я б сказав, що в цьому році в нас не було політиків.

Р.С.: А яка була політична подія цього року, на Вашу думку?

С.В.: Безумовно, політичних подій було дві. Найголовніша подія для мене — це перші в історії незалежної України справді, на сто відсотків, чесні демократичні вибори, в чому, я вважаю, безумовно в першу чергу заслуга Помаранчевої революції. Ось. Друга політична подія року — вона насправді може сприйматися однозначно чи неоднозначно різними людьми, але це підписання Універсалу національної єдності і, відповідно, все, що було зв"язане з ним, всі події, що були далі.

Р.С.: Казус року?

С.В.: Казус року — персональний склад Верховної Ради!

Р.С.: Святославе, яка, на Вашу думку, кар''єра року?

С.В.: Якщо говорити не про політику, то, взагалі кажучи, багато зробили собі велику кар''єру учасники програми дуже рейтингової "Танці з зірками", яку всі дивилися, і ясно, що вони до політики не мають жодного стосунку. Але тим не менше... А серед людей, яких я б виділив у політиці? Знаєте, я думаю, що це рік накопичення можливостей... Побачимо, всі кар''єри різко буде видно у наступному році!

Р.С.: Культурна подія року для Вас?

С.В.: О! Я згадав, яка для мене культурна подія року! Це святкування 750-ти річчя мого рідного Львова! Як би там не було — це для мене є культурна подія року!

Р.С.: Я можу розділити Ваше захоплення, бо я була там серед журналістів на Вашій прес-конференції і спостерігала за Вами у Львові. А може Ви назвете розчарування року?

С.В.: Ох... Відсутність снігу на Новий рік (сміється). Ну, насправді мені минулий рік приніс не стільки розчарування, скільки роздумів. Якщо говорити про розчарування в загальному розумінні цього слова, як це переважно сприймають люди, я б сказав, що всі розчарування у мене швидше були пов''язані з якимись несуспільними подіями. Всі суспільні події, які відбувалися, у мене викликали незрозумілу таку реакцію НЕ незадоволення, а здивування... Але ніяк не розчарування. Розчаровується той, хто занадто великі надії на щось покладає. Я людина, яка мислить достатньо тверезо, і я розумію, що сьогодні Україна має те, чого вона заслужила.

Р.С.: І всі ці Ваші думки потім вилилися в пісню, яка стала чи не найпопулярнішою в цьому році...

C.В.: Абсолютно! Тобто, "Веселі, брате, часи настали" — це не розчарування, це констатація факту, а також рецепт виходу із ситуації (якщо уважно, все ж таки, слухати). Я знаю, що побутує думка серед населення, особливо серед помаранчевого електорату, що "все сталось не так, як ми думали, все погано, знову все, як завжди"... Але я б не користувався зараз такими настроями. Я вважаю, що в усіх без винятку проблемах, як і в усіх "щастях" людини, у першу чергу є доля самої людини. Тому розчаровуватися тільки можна в собі. Але це теж не вихід, бо це прерогатива слабких людей. Тому я пропоную не розчаровуватися, а аналізувати все уважно, думати про те, як би зробити так, щоб якісь негативні речі більше не повторювалися, і з новими силами та оптимізмом іти в наступний рік і там починати вже продумано, чітко і виважено, але дуже щиро і, скажімо так, енергійно робити справу, яка б приводила все до успіху!

Р.С.: А в чому Ваш особистий успіх?

C.В.: У тому, що я багато чого навчився. Я прочитав десятки книжок цікавих, я зустрівся з багатьма цікавими людьми, я створив плани на майбутнє, зрозумів багато речей, яких раніше не розумів. Знання — це найбільший успіх цього року для мене.

Р.С.:І, можливо, вам ляже на думку якась фраза року?

C.В.: Фраза року?! (сміється).. Ну, Ви знаєте, я не хочу видаватись нескромним, але я можу сказати, що це, все ж, перші слова з моєї пісні, про яку Ви говорили... Я б навіть інакше сказав! Я трошки б зробив власний парафраз: Веселі, брате, часи настали — хто ж тоді, як не ми, брати?! От так!

Р.С.: Дякую вам, Святославе, за щирі відповіді і бажаю Вам від імені наших слухачів багато успіху і виповнення всіх планів!

С.В.: А я дуже бажаю слухачам Радіо Свобода гарного настрою, щирості, натхнення, здоров''я гарного, головне — здійснення всіх ваших мрій у наступному році! Навіть якщо вони потім всі не здійсняться, але велика частина буде успішною — Ви будете задоволені!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG