Доступність посилання

ТОП новини

Мовний конфлікт у Луганську переріс у кримінал.


Тарас Марусик Київ, 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) –У Луганську стався безпрецедентний випадок. Після прямого ефіру на місцевому телеканалі “IРТА” студент Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля Сергій Мельничук, який напередодні в суді першої інстанції домігся, щоб рідний навчальний заклад здійснював його навчання українською мовою, потрапив зі струсом мозку в лікарню – внаслідок завданих ударів. Це сталося після його участі в передачі “180 хвилин”.


Серед запрошених на передачу були депутат Луганської міськради від Партії регіонів Арсен Клiнчаєв і доцент Луганського національного педуніверситету Юрій Кисельов. Після передачі Сергій Мельничук порадив йому не вступати в дискусію з депутатом.

Суперечка закінчилася струсом мозку

Сергій Мельничук: "Тоді Клінчаєв почав мені дорікати: ну якщо мені не подобається російськомовне середовище, то я можу виїжджати звідси. На це я йому відповів, що живу на своїй історичній землі і нікуди виїжджати не збираюся. Він на це сказав, що також перебуває на своїй історичній землі".

Сергій Мельничук запитав, яка ж Луганщина й Україна історична земля для нього, якщо він в ефірі заявив, що є вірменином і народився в Магадані. Після цього, стверджує Мельничук, Арсен Клiнчаєв почав чіплятися до нього, але тут подзвонив слухач, і працівники телеканалу “IРТА” передали йому слухавку. Розмова була довгою. Арсен Клiнчаєв вже одягнув пальто, але не йшов, а ходив колами довкола Сергія Мельничука і погрожував йому розправою.

С. Мельничук: "Коли я закінчив телефонну розмову, я віддав слухавку працівникові телестудії. Не встиг я повернутися, як Клінчаєв завдав мені удару в обличчя. Він розбив мені ніс. Я не став відповідати, бо розумів, що це провокація".

З носа Сергія Мельничука йшла сильно кров, але він наполіг, щоб йому дали трубку, і він почав викликати міліцію. Арсен Клiнчаєв вирвав трубку з його рук і послав його вмитися в умивальник. А тоді зайшов за ним в умивальник і почав його знову бити. Невдовзі приїхала міліція, склала протокол. Тоді приїхала швидка, надала допомогу потерпілому, відвезла його в 9-у міську лікарню, де Сергій Мельничук зняв побої. Від госпіталізації він відмовився, оскільки готується до сесії і в нього – паралізована мама. Однак, розповів він, через день його стан різко погіршився, і викликана швидка допомога відвезла його в 2-у лікарню Луганська, де встановили діагноз “струс мозку”.

А. Клінчаєв описав усе по-іншому

Депутат Луганської міськради від Партії регіонів Арсен Клiнчаєв розповідає про те, що сталося в студії,зовсім інакше (переклад з рос.): "Цей пан підійшов до мене і став заявляти, що вірмени повинні їхати на свою історичну батьківщину і тут права голосу вони не мають. Увесь сенс цього конфлікту – розпалювання міжнаціональної ворожнечі. По-іншому це ніяк не називається. Це нагадує 37 рік, коли говорили: “Євреїв – на Батьківщину. Потім починають розбиратися, в кого бабусі-дідусі, і так далі, і тому подібне. Людина, яка сиділа в тюрмі два роки, людина, яка на даний момент перебуває під контролем психлікарні. Гарно виходить: людина, психічно ненормальна, кримінальник, захищає українську мову".

Часи СРСР все ще тривають?

При цих словах мимовільно з’являється аналогія з часами СРСР, коли дисидентів-шістдесятників оголошували то кримінальними елементами, то психічно хворими, то ґвалтівниками.

Про бійку депутат Луганської міськради від Партії регіонів Арсен Клiнчаєв розповів неохоче, попередньо аж п’ять разів переповівши історію з національною образою (переклад з рос.): "Він ударив мене в груди, за що одержав в обличчя".

Ще один свідок, заступник голови обласної “Просвіти”, доцент Луганського національного педуніверситету Юрій Кисельов каже, що з чотирьох гостей найнепристойніше під час передачі поводив себе саме Арсен Клiнчаєв: "Але головні події розгорнулися після закінчення прямого ефіру. Саме тоді, власне, поведінка Клінчаєва і набула ознак криміналу. Дочекавшись, коли Мельничук завершить телефонну розмову, він почав його ображати з застосуванням таких слів, вибачте, як “казьол”, “пєдєраст” і таке інше. У розпалі цієї так званої дискусії він його вдарив кулаком так, що Мельничук опинився на підлозі з закривавленим носом”.

Той самий Клінчаєв?

До речі, і Юрій Кисельов, і інші свідки, яких я записав, розповіли, що в місцевій пресі були опубліковані фотографії, на яких людина, дуже схожа на Арсена Клінчаєва, бере участь у бійці в сесійній залі Верховної Ради України влітку цього року. Сам Клiнчаєв це категорично спростовує.
XS
SM
MD
LG