Доступність посилання

ТОП новини

САДДАМА ХУСЕЙНА СТРАТИЛИ


Про виконання смертного вироку Саддаму Хусейну, страту шляхом повішання, повідомив у суботу зранку іракський телевізійний канал «Аль-Хурра» . Під час страти були присутні лікар, адвокат і представники державних органів. Повішання Хусейна зафіксували на відеоплівку.


Про виконання смертного вироку Саддаму Хусейну, страту шляхом повішання, повідомив іракський телевізійний канал «Аль-Хурра» . Під час страти були присутні лікар, адвокат і представники державних органів. Повішання зафіксували на відеоплівку.

Виконання вироку відбулося з 5:30 до 6:00 в суботу за місцевим часом. У рідному місті Саддама Хусейна – Тікріті – запровадили комендантську годину.

Напередодні, у п''ятницю, були повідомлення з Іраку про те, що страта може відбутися найближчими годинами. Зокрема, помічник керівника іракського уряду Нурі аль-Малікі заявив, що Саддама можуть стратити напередодні свята жертвоприношення, яке розпочалося в суботу, 30 грудня. А впливова американська газета «Нью-Йорк таймз» цитувала у п''ятницю чиновників Білого дому, котрі стверджували, що їм повідомили про швидке виконання смертного вироку Саддамові Хусейнові.

Суддя апеляційного суду Мунір аль-Хаддад раніше цього тижня підтвердив смертний вирок Саддаму Хусейну.

Саддама Хусейна стратили в результаті вироку справедливого суду, заявив Президент США Джордж Буш. Такої ж позиції дотримуються Великобританія та Австралія. Смертний вирок колишньому іракському лідеру підтримали Ізраїль та Іран.

Тоді як Євросоюз та правозахисники осудили страту. У російському парламенті також висловили жаль з цього приводу.

На страті був присутній радник з національної безпеки Іраку Мовафак аль-Рубаї: «Мова не йде про помсту. Здійснилось правосуддя. Були сотні, мільйони жертв – похованих чи ні, на півдні країни чи в Халабжі, де він застосував хімічну зброю проти курдів і так далі. Спроба увірватися до Ірану, 8 років війни, загарбання Кувейту – кругом були жертви, і зараз вони відчували б задоволення від того, що настала справедливість».

А ось як прокоментував страту Саддама Хусейна один з його адвокатів Газзауї: «Сьогодні – сумний день для всього арабського і мусульманського світу. Окупанти стратили президента ісламської країни – без справедливого суду. Те, що відбувалось, - не можна назвати судовим процесом».

Низка світових лідерів, противників смертної кари, закликали іракську владу – не виконувати смертного вироку. Проти смертного вироку висловився, зокрема, Папа Римський Бенедикт Шістнадцятий.

Саддаму Хусейну було 69 років. Із 1979 року він був керівником Іраку.

За роки правління Хусейна загинули тисячі його політичних противників, жорстко переслідували представників шиїтської і курдської громад.
XS
SM
MD
LG