Доступність посилання

ТОП новини

Святий Миколай у Карпатах.


Євгенія Вятчанінова Київ, 2 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Віднині українські діти не мають їхати аж до казкової Лапландії до Санта Клауса. У селищі Пістень Косівського району на Івано-Франківщині на них чекає Святий Миколай у садибі. З ним можна не лише поділитися мріями та отримати подарунок, а й власноруч виготовити собі сувенір. А з 18 грудня у садибі проходить виставка новорічних і різдвяних іграшок та листівок.

Ідея проекту “Садиба Святого Миколая” виникла три роки тому.Створили Будинок Святого Миколая, музей новорічної та різдвяної іграшки, Дзвін Єднання, дитячий театр, художні майстерні. Окрім того, хочуть звести архітектурно-ландшафтний парк “Моя казкова Україна” у вигляді спортивно-розважальних галявин із казковими персонажами; дитячу залізницю, спорткомплекс з аквапарком та котеджі, де житимуть діти та їхні батьки.

На думку Яніни Гаврилової, президента благодійної організації “Місія Святого Миколая”, на відміну від простої хатинки російського Діда Мороза у Великому Устюзі, "Садиба Святого Миколая” – всеохоплюючий проект: “Наш проект буде постійний і глобальніший. Можна буде писати листи Святому Миколаю не лише перед святом, а й цілий рік. У нас Святий Миколай, на відміну від Діда Мороза, який живе у будиночку у Великому Устюзі, буде їздити на різні свята, фестивалі, у лікарні”.

Нова адреса Святого Миколая

Івано-Франківська область, Косівський район, місто Косів, вулиця Дружби, 84. Це адреса Святого Миколая. Тут педагоги та психологи відповідають на дитячі листи, а за три роки їх надійшло понад 2000.

Отець Іван Близнюк залучений до проекту “Садиба Святого Миколая”. “Опрацювання листів якраз і стане тією соціально-психологічною допомогою, якої так потребують діти,” — каже священник. “Є порада не тільки про подарунок, цукерки, солодощі, але й важливі такі соціальні питання, які вони виносять. Бо сьогодні є дуже багато дітей, які у листах пишуть, що хочуть батька і мами. Чому? Багато батьків виїхало закордон. Багато перебувають без тієї виховної опіки, і вони тягнуться до святої опіки, Святий Миколай уособлює порадника, розрадника і підтримку у житті малечі”.

Головне завдання проекту – втілити дитячі мрії в життя. І вибір образу Святого Миколая не випадковий. “Адже ця постать – реальність, яка мала історичне підтвердження,” - каже отець Іван і продовжує: “Святий Миколай виник із тієї праці, яку він після себе полишив. І є передання церкви, що Святого на небі немає, він живе і працює серед людей. На відміну від Діда Мороза, який постав через заперечення релігії у Радянському Союзі”.
XS
SM
MD
LG