Доступність посилання

ТОП новини

Від Туринської олімпіади до футбольних пристрастей світового чемпіонату


Дар’я Марченко Київ, 02 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 2006-й у спорті: рік скандалів і зірок, що сходять з небосхилу. 2006-й рік був надзвичайно насиченим спортивними подіями. Не встигли вщухнути пристрасті зимових Олімпійських ігор, як світ знову шаленів від Чемпіонату світу з футболу.

Рік відкрила зимова олімпіада в Турині. Її організатори пообіцяли безкомпромісно боротись із допінгом, причому італійська влада попередила збірні більш як 80-ти країн-учасниць, що за вживання заборонених препаратів спортсмени ризикують потрапити до в’язниці. Скандалів, однак, уникнути не вдалось: зокрема, російську біатлоністку і срібну призерку Ольгу Пилєву позбавили нагороди і дискваліфікували на два роки.

Українські ж спортсмени на “білій” Олімпіаді здобули у підсумку дві нагороди: біатлоністка Лілія Єфремова прийшла третьою у спринтерській гонці, а танцювальний дует фігуристів Олена Грушина—Руслан Гончаров посів третю сходинку п’єдесталу пошани. Цього тижня Національний олімпійський комітет України визнав пару кращими спортсменами року.

Не обійшлось без допінгового скандалу і у найдовшій у світі велогонці Тур де Франс. Напередодні змагань за підозрою у вживанні допінгу зі старту зняли спортсменів, яких вважали фаворитами: німця Яна Улльриха, італійця Івана Бассо та іспанця Франсиско Мансебо. А після фінішу організатори виявили в крові Флойда Лендіса, який щойно примірив на себе жовту майку лідера, підвищений рівень тестостерону. Обидві проби на допінг виявились позитивними, і тепер на американця очікує позбавлення титулу і дворічна дискваліфікація.

Футбольні пристрасті почали розпалюватись ще за місяць до Чемпіонату світу: у травні італійська прокуратура порушила кримінальну справу проти низки клубів серії “А”. Слідство виявило, що “Мілан”, “Фіорентина”, “Лаціо”, та “Ювентус” влаштовували в рамках чемпіонату країни договірні матчі, за що усі клуби покарали на певну кількість очок у новому сезоні, а їхнє керівництво відсторонили від футбольних справ. Найгірше довелось туринському “Ювентусу”: його, окрім іншого, позбавили двох останніх титулів чемпіона Італії і перевели до серії “В”. Тим часом, “Мілан” залишив капітан збірної України з футболу Андрій Шевченко: його після трьох років безплідних спроб все ж перекупив власник лондонського “Челсі” Роман Абрамович. Український форвард став одним із найдорожчих придбань в історії футболу і найгучнішим трансфером міжсезоння.

Зідана видалили з поля і дали нагороду

Перипетії на Батьківщині, однак, не завадили італійській збірній стати чемпіоном світу з футболу: у фіналі змагань, які відбувались у червні—липні в Німеччині, вона здолала збірну Франції за пенальті. Основний час завершився з рахунком 1:1, а у додатковий час капітан французької команди Зінедін Зідан вдарив головою у груди гравця “Сквадри адзурри” Марко Матерацці. Досі достеменно не відомі причини такого вчинку Зізу, але результатом стало його видалення з поля до кінця гри.

Боротьба за кубок у світовій першості стала останньою в кар’єрі Зідана – одразу після завершення “Мундіалю” він оголосив про намір піти з великого спорту. Однак заслуги спортсмена не залишились непоміченими: його нагородили “Золотим м’ячем” як кращого гравця Чемпіонату світу, а президент Франції Жак Ширак особисто подякував Зідану за красиву і чесну гру: "Шановний Зінедіне Зідан, від імені усієї нації я хочу висловити наші захоплення, любов та повагу до Вас у цей важкий період у Вашій кар’єрі. Ви віртуоз, геній футбольного світу. У Вас велике серце, Ви людина з цілями та переконаннями, тому Франція захоплюється Вами і любить Вас".

“Діамантовий м’яч” і титул кращого футболіста Європи здобув капітан італійської збірної Фабіо Каннаваро. Цього року його також визнали кращим футболістом Європи. 33-річний захисник “Сквадра адзурри” назвав ці титули найвищим досягненням у своїй кар’єрі.

Українська збірна продемонструвала гарний результат як для дебютанта турніру такого рівня. Дійшовши до чвертьфіналу, вона, однак, програла чемпіонам з рахунком 0:3.

Бронзовою призеркою “Мундіалю” стала господарка світової першості – збірна Німеччини. Головний фаворит Чемпіонату, збірна Бразилії, закінчила боротьбу ще у чвертьфіналі, програвши віце-чемпіонам.

Деякі зірки відходять

Цього року окрім Зінедіна Зідана великий спорт залишили один з найкращих хокеїстів в історії НХЛ Маріо «СуперМаріо» Лем’є, американський тенісист Андре Агассі, який вісім разів перемагав у турнірах Великого Шолому і семиразовий чемпіон світу у гонках класу «Формула-1» Міхаель Шумахер. У прощальній промові “Червоний барон” сказав:

“Це був справді винятковий час. Я дійсно люблю кожний момент, добрий і поганий, який мені дарував спорт упродовж понад 30-ти років. Ці моменти роблять життя таким особливим!”

Чемпіонський титул “Формули-1” цього року вдруге поспіль здобув пілот “Рено” Фернандо Алонсо, а переможцем Уімблдонського турніру вчетверте став швейцарець Роже Федерер. Він також виявився кращим у двох інших турнірах “Великого шолому” — у відкритих чемпіонатах США та Австралії. Серед жінок найуспішнішою тенісисткою року стала француженка Амелі Моресмо: вона перемогла в Уімблдонському турнірі й відкритому чемпіонаті Австралії.

Найсильніша нація планети

Українці цього року продемонстрували найкращі результати у силових видах спорту: збірну України визнали "найсильнішою нацією планети” на шостих всесвітніх богатирських іграх, а Володимир Кличко захистив свій титул чемпіону світу з боксу за версією IBF у бою проти американця Келвіна Брока. На світовій першості з греко-римської борьби перемогу здобув Володимир Шацьких, золотим призером у вільній боротьбі став Ібрагім Алдатов, а бронзу завоював Андрій Стадник.

Відзначились також стрілки та плавці: з чемпіонату світу зі стрільби українські спортсмени повернулись із двома золотими, чотирма срібними та трьома бронзовими медалями. Плавці на світових змаганнях здобули два “золота” і по одному “сріблу” та ”бронзі”, а Олег Лісогор встановив два світових рекорди – на дистанціях 50 метрів брасом і 100 батерфляєм.

Остання велика спортивна подія року – "Азійські ігри" – завершилась два тижні тому в Катарі. Але увагу широкого загалу привернула не збірна Китаю, яка передбачувано посіла перше місце, а скандал навколо індійської легкоатлетки. Санті Сундараджан, яка виборола “срібло” у забігу на 800 метрів, не пройшла “гендерний тест” – перевірку на статеву належність, і організатори ігор вирішили позбавити її медалі. Поки триває розслідування, влада штату Таміл Нанду, де мешкає спортсменка, вже пообіцяла залишити їй призові – це майже 35 тисяч доларів та кольоровий телевізор. Індійські правозахисники підтримали Санті, яка хоч і не відповідає усім характеристикам жінки, але, на їхню думку, зробила для країни більше, ніж мільйони звичайних чоловіків та жінок.

2007 рік буде багатим на спортивні події і фортуна неодмінно посміхнеться тим, хто прагне чесної боротьби і змагається за принципом “Citius, Altius, Fortius!”.
XS
SM
MD
LG