Доступність посилання

ТОП новини

Олексій Івченко: «Білорусь однозначно програла у газовому протистоянні з Росією».


Зиновій Фрис Прага, 2 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Фактично, в останні години старого року Білорусь і Росія досягли нової газової угоди. Хто виграв – Москва чи Мінськ? Як виглядають на цьому тлі українські домовленості з "Газпромом"? На запитання Радіо Свобода відповідав народний депутат від «Нашої України», екс-голова «Нафтогазу України» Олексій Івченко.

Олексій Івченко
Р.С.: Ваше перше враження від нового білорусько-російського газового контракту?

О.І.: Безумовно, що Білорусь програла. І вона програла не лише у цьому році, Білорусь програла давно: з тих пір, коли Білорусь абсолютно безапеляційно погоджується, в тому числі і в енергетичних питаннях, із тиском, який чинила російська сторона на Україну, а зараз і на Білорусь.

Р.С.: Чи Ви порівнюєте цю угоду з українською річної давнини?

О.І.: Якщо порівнювати, чого ми досягли рік тому, підписавши угоду від 4 січня, то я нагадаю, що в тій угоді ми підписали ціну на газ для України по 95 доларів за тисячу кубометрів на 5 років і транзитну ставку 1,6 долара, також на 5 років. І в цій угоді був чіткий пункт, за який відповідав «Газпром» і «Нафтогаз України», а саме: в односторонньому порядку ніхто не може змінити ні ціну на газ в 95 доларів, ні транзитну ставку в 1,6 долара. Точніше, можуть лише за згодою сторін. Отже, ми бачимо, що сьогодні Білорусь погодилася на 100 доларів у цьому році і транзитну ставку в 1,45 долара. Крім цього, Білорусь віддала Росії свою газотранспортну систему. І це не остання ціна для Білорусі. Та головна небезпека для них в тому, що вони здали газотранспортну систему.

Р.С.: Повернімося до України, яка має вже іншу ціну за газ, ніж рік тому...

О.І.: Нинішні урядовці з боку України поламали ті угоди, які ми підписали, і в односторонньому порядку погодилися на підвищення ціни для України у 130 доларів, а транзитну ставку не підняли. І, таким чином, розірвали зв''язок між транзитною ставкою і ціною на газ. Але це вже питання до нинішнього міністра палива і енергетики та урядовців, які вели переговори.

Р.С.: Білорусь вважає плюсом те, що їй вдалося виторгувати від росіян понад 2 мільярди доларів за 50% газотранспортної системи. Росія давала спершу лише півмільярда.

О.І.: Ну, безумовно, це не може тішити! Ви ж прекрасно розумієте, я Вам можу, як професіонал, чітко сказати, що білоруська газотранспортна система сьогодні, може, коштує не менше 10 мільярдів доларів США. Це стратегічна транзитна система. Українська ГТС коштує сьогодні не менше 20 мільярдів доларів. А буде коштувати ще більше з кожним роком, бо це стратегічний об''єкт. Тому білоруси не мають чим пишатися. Вони здали стратегічний об''єкт. І це їх абсолютно не рятує від підняття ціни на газ надалі. Я ще рік тому казав, що Білорусь і Молдова, як тільки вони здадуть свою ГТС, дуже швидко отримають європейську ціну на газ. І Ви побачите, що так і буде. Сьогодні Білорусь має 100 доларів, через рік буде 150, а ще через рік – 250. Все.

Р.С.: І знову про Україну. На Вашу думку, чи допоможуть добрі стосунки Віктора Януковича з Володимиром Путіним щодо ціни на газ у майбутньому?

О.І.: Ви бачите, як допомогли добрі взаємини між особистостями, посадовцями України і Росії, як розповідали нам рік тому, що як вони прийдуть до влади, то відразу ціна на газ для України буде 50 доларів, відразу стосунки з Росією дуже покращаться. Але якщо ціною є здача енергетичної безпеки держави і підняття ціни на газ для України, то я не розумію такого покращення стосунків. Коли ми підписували угоди, то ми вибороли для України найкращі умови. І цього сьогодні заперечити не може ніхто. Тому що є цифри на папері, є підписані у двосторонньому порядку документи. Нинішні урядовці підписали погіршені умови для України. Ціна на газ – 130 доларів на цей рік. Транзитна ставка не піднялась, залишилася 1,6 долара, яку ми вибороли. На наступний рік, я думаю, ще підніметься ціна на газ, якщо будуть ті ж «переговорники» з українського боку, які здають національні інтереси України. Я це не сприймаю як поліпшення стосунків. Стосунки у нас повинні бути добросусідські, економічно обґрунтовані для обох держав, взаємно вигідні і прагматичні.
XS
SM
MD
LG