Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини Ангела Меркель хоче зміцнити позиції Заходу.


Василь Зілгалов Прага, 3 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Створення "зони трансатлантичного економічного партнерства" між ЄС і США, "рішуча і чесна позиція" Євросоюзу щодо Росії, зміцнення конституційної бази ЄС і Балканський пріоритет для Європи – такі головні, так би мовити, європейські пріоритети головування Німеччини в ЄС та в "Групі восьми" цього року. Про них канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала у великому інтерв‘ю "Файненшел Таймс", оприлюдненому у середу.


Переважна більшість оглядачів пише нині про те, що "світ повірив у керівні можливості Німеччини" та покладає значні надії на головування Берліна у ЄС та "Групі Восьми". Так, зокрема, висловлюються у впливовій німецькій "Франкфуртер Алґемайне Цайтунґ" в середині цього тижня. Тому, мабуть, і така велика увага до змістовного інтерв‘ю Ангели Меркель лондонській "Файненшел Таймс".

Німецький канцлер насамперед пропонує інвесторам новий проект під назвою "єдиний трансатлантичний ринок", який діяв би за єдиними правилами і стандартами у таких питаннях, як інтелектуальна власність і фінансове регулювання. "Файненшел Таймс" інформує в середу, що пані Меркель вже у четвер планує обговорити цю тему із президентом США Джорджем Бушем у Вашингтоні.

Економічні системи Німеччини і США базуються на однакових цінностях?

Канцлер Німеччини в інтерв‘ю "Файненшел Таймс" з приводу майбутніх переговорів в Америці заявила: "наші економічні системи базуються на однакових цінностях. Ми повинні стежити за тим, щоб не відокремлюватися один від одного, а навпаки – ставати ближчими, в цьому полягають переваги для обох сторін".

"Файненшел Таймс" також інформує, що прихильники плану Меркель в Німеччині бачать можливість інтеграції фінансових ринків ЄС та США вже до 2015 року. Хоча лондонська газета зауважує, що опозиція таким крокам може бути не лише в Німеччині але й в інших країнах ЄС.

Німеччина має діяти щодо Росії "рішуче, але чесно"

Інформована "Берлінер цайтунґ", ніби передбачаючи нову російську політику Берліна, написала, що головна помилка президента Путіна у тому, що "міжнародні економічні відносини – це не дорога з одностороннім рухом, на якій Москва диктує напрямок". Якраз в інтерв‘ю "Файненшел Таймс" канцлер Німеччини наголосила: "...якщо Росія обмежила іноземні інвестиції у своїх стратегічних компаніях, то не має бути сюрпризом, якщо Євросоюз вдасться до аналогічних заходів стосовно російських інвесторів". І далі пані Меркель зазначила, що її хвилює ставлення Кремля до неурядових організацій в Росії і що Німеччина має діяти щодо Росії "рішуче, але чесно". Тому у своєму коментарі та ж "Файненшел Таймс" відзначила, що позиція Меркель щодо Росії відрізняється від її попередника Ґергарда Шрьодера, який "вступав у зіткнення зі США з приводу Іраку та обіймався з Володимиром Путіним".

Фактично й тут канцлер Німеччини визначила, що майбутні стосунки ЄС із зовнішніми партнерами в енергетичних питаннях мають базуватися на рівноправних засадах і без політики диктату.
XS
SM
MD
LG