Доступність посилання

ТОП новини

Які політичні сюрпризи може принести 2007 рік?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Політичний рік-2006 минув. Підсумки підбили, висновки зробили, плани намітили... Що буде в центрі політичного життя року, що наступив? Яких сюрпризів можна очікувати?


Вступ до СОТ, політреформа, перерозподіл політичних сил. Саме ці теми, вважають експерти, домінуватимуть у 2007 році.

Нинішній рік стане роком глухого протистояння, цьому сприятиме двозначність, яку принесла у політичну систему конституційна реформа. Так вважає політолог Олесь Доній: "Україна є на роздоріжжі між моделлю парламентської республіки і президентської республіки. Була блага ідея посилити парламентську складову як засіб наближення до європейської форми. Україна вигадала якийсь оригінальний спосіб, коли збільшені були повноваження і Верховної Ради, і уряду, у той же час залишається дуже багато можливостей для дестабілізації ситуації. Пов’язано це з такими ж великими повноваженнями і з боку Президента".

Політреформу доведуть до кінця або скасують, або...

Політолог Сергій Таран прогнозує, що цього року, врешті, буде поставлена крапка у політреформі. Ïї або доведуть до кінця, або скасують, або ж запропонують новий варіант конституційної реформи.

Сергій Таран: "Насамперед конституційна реформа має стати тим знаковим словом, вирішення якого має дуже істотно вплинути на українську політику. Також наступного року, очевидно, вирізниться позиція і політичний розклад сил у помаранчевому таборі. Зараз, фактично, помаранчевий табір переживає дуже велику кризу, і наступний рік може завершити цю кризу навіть тим, що в Україні взагалі зникне протистояння між біло-синіми і помаранчевими, а виникнуть якісь зовсім нові протистояння, про які ми можемо лише здогадуватися. І, нарешті, третє, що можна очікувати від наступного року – це завершення кризи у міжнародній політиці України".

Замах на інститут президентства безперспективний?

Щодо замаху на сам інститут президентства в Україні, тенденції до чого демонструють деякі політичні сили, то експерти не вважають їх перспективними. Олесь Доній: "Сама посада Президента залишатиметься в державі, цьому сприяє візантійський тип мислення українського населення. Українці поки що не готові до повноцінного самоврядування, а сподіваються, що за них все може вирішити єдиний лідер, цар, Президент…".

Вступ України до СОТ стане знаковою подією?

Знаковою подією 2007 року має стати вступ країни до Світової організації торгівлі, каже політолог Артем Біденко: "Вступ до СОТ – це не тільки укладення односторонніх договорів і дотримання відповідних законодавчих моментів, які вимагаються в СОТ. Але це і певне об’єднання політиків навколо цієї ідеї, відсутність конфліктів між різними структурними підрозділами української влади і вихід на зовнішній дипломатичний ринок. Вступ до СОТ багато в чому може змінити Україну, якщо не цього року, то впродовж декількох років, оскільки призведе до низки змін в економічній ситуації".

Що ж стосується НАТОвських перспектив, то, на думку політологів, нинішній рік не принесе якогось помітного поступу на шляху України до Північноатлантичного Альянсу. Водночас, і референдум щодо НАТО вони не вважають вірогідним.
XS
SM
MD
LG