Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні розпочинає свою роботу нове скликання Конгресу США.


Сергій Куделя Вашингтон, 4 січня (RadioSvoboda.Ua) – Представники від Демократичної партії вперше за останні дванадцять років мають більшість місць у Сенаті та Палаті представників. Лідери демократів називають своїми головними пріоритетами зміцнення етичних норм у політиці, посилення контролю за діями спецслужб та підвищення мінімальної заробітної платні. Президент США Джордж Буш закликав вчора демократів у Конгресі до співпраці із Білим домом в обмеженні соціальних видатків бюджету та скороченні податків.

Майже дві третини американців очікують позитивних наслідків від повернення Демократичної партії до контролю над Конгресом США. Більшість американців розчаровані перш за все рівнем корупції на вищих щаблях американської політики. Тому новий лідер більшості у Палаті представників Ненсі Пелозі вже пообіцяла, що нинішнє скликання Конгресу буде “найвідкритішим та найчеснішим” в історії держави. У перші сто годин роботи демократичної більшості вона планує створити механізм контролю за дотриманням законодавцями базових етичних норм. Насамперед це стосується відносин конгресменів із лобістами та представниками бізнесу. Пелозі порівняла політичний Вашингтон із болотом, який вона пообіцяла осушити якнайшвидше.

Другим пріоритетом демократів буде створення спеціального комітету для контролю за діями розвідувальних служб. Його може очолити давній критик воєнної кампанії в Іраку, конгресмен Джон Мурта. Головною функцією комітету буде стеження за видатками для розвідувальних спецоперацій.

Демократи також хочуть підвищити мінімальну заробітну платню у півтора раза – до 7 доларів 25 центів за годину. Однак, напередодні відкриття Конгресу нового скликання президент США Джордж Буш виступив із різким попередженням демократам щодо внесення додаткових соціальних видатків у бюджет. У програмній статті для газети “Волл Стріт Джорнал” Буш застеріг нову більшість у Конгресі від ухвалення законів, які переслідують виключно політичні цілі.

У середу Джордж Буш провів засідання уряду, після якого виступив із публічним зверненням до законодавців. У ньому він пояснив свій підхід до бюджетної політики: “Наступний бюджет обмежить видатки та встановить чіткі пріоритети. Він відповідатиме нагальним потребам нашої нації, особливо потребі захисту від радикалів та терористів, потребі перемогти у війні проти тероризму, потребі підтримувати надійну національну оборону та потребі сприяти зростанню нашою економіки шляхом сталого скорочення податків”.

Демократи відповідають, що будь-який компроміс із Білим домом вимагатиме поступок з обох сторін. На їхню думку, політика низьких податків спричинила величезний дефіцит бюджету, який цього року складає 248 мільярдів доларів.До того ж, Джордж Буш попереджає, що не допустить збільшення у новому бюджеті фінансування соціальних програм. Отже, оглядачі прогнозують у найближчі тижні загострення конфлікту між Конгресом та Білим домом, в якому поки ніхто не наважується назвати переможця.
XS
SM
MD
LG