Доступність посилання

ТОП новини

Газові перспективи-2007


Тетяна Ярмощук Київ, 4 січня (RadioSvoboda.Ua) – Рік тому українські посадовці підписали в Москві угоду про постачання газу в Україну. Ця угода викликала зливу емоцій – від захоплення до прокльонів та звинувачень у зраді. Пройшов рік і, попри теплу зиму, українців цікавить уже не газова історія, а газові перспективи. Як поводитиметься ця летюча субстанція в Україні цього року?

Отже рік тому, українська сторона повернулася з Москви і оголосила українцям, що така собі компанія “РосУкрЕнерго” через компанію посередника постачатиме в Україну “блакитне паливо” по 95 доларів за тисячу кубів. Через вибір компанії-посередника з ненайкращою репутацією, через непрозорість угоди та через високу ціну парламентарі тоді проголосували за відставку уряду Єханурова. Щоправда, у жовтні, за прем’єрства Віктора Януковича Україна домовилася про газові поставки з Росією вже по 130 доларів. Уряд у відставку тоді не відправляли, навпаки, деколи й хвалили. Втім, це історія.

А що буде з газом цього року?

Очікувати великих несподіванок у газовій сфері, не варто, вважає економіст Іван Полтавець. Однак, на його думку, певні зміни мають торкнутися тарифної політики, сфери регулювання та, ймовірно, міжнародних стосунків: “Цього року будуть працювати більше над підвищенням рівня платежів. Деякі галузі, наприклад хімічна, намагатимуться отримати якісь пільгові ціни на газ, але навряд чи це їм вдасться. Думаю, буде зростати важливість органів, таких як Антимонопольний комітет, Національна комісія з регулювання електроенергетики. Ближче до другої половини 2007 року буде спроба почати перегляд міждержавних договорів. Тобто, в такому робочому, плановому режимі потрібно привести ці договори до того, щоб вони відображали реальний стан справ”.

Натомість, на думку екс-керівника парламентського комітету з ПЕК Олександра Гудими, з огляду на ситуацію з поставками російського газу у Білорусь, Україні слід бути насторожі: “Останні дії команди Януковича в контексті того, що робиться з Білоруссю, дають підстави дивитися з песимізмом на розвиток стосунків з Росією у газовій сфері у 2007 році. Тому що зміна керівника Туркменистану теж є підставою для активних дій України, але, на жаль, активних дій немає. Сподіватися, що вони зможуть переломити ситуацію на користь пожвавлення стосунків з Туркменистаном, я думаю, марна справа”.

Олександр Гудима вважає, що вже наприкінці 2007 року Росія попередить Україну про істотне подорожчання газу: “РосУкрЕнерго” і “УкрГазЕнерго” є структурами, при яких стабільність українцям може лише снитися. Зважаючи на поведінку Росії, яка монопольно володіє всіма обсягами газу, можна припустити, що вже в листопаді українці отримають інформацію, що ціна на газ для України з 1 січня 2008 року буде суттєво піднятою”.

Ясно одне: газ буде одним з найпотужніших важелів тиску Росії на пострадянський простір, і не тільки пострадянський. Урядовці свідомі, що ціна на газ зростатиме і серед шляхів виходу з енергетичної кризи бачать упровадження енергозберігаючих технологій.
XS
SM
MD
LG