Доступність посилання

ТОП новини

Представники ЄС говоритимуть про російсько-білоруську газову домовленість


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер у Брюсселі збереться Координаційна група Євросоюзу з питань газу, яка розгляне домовленість між Москвою та Мінськом про газові поставки. Представники ЄС мають намір детально розглянути угоду, щоб з’ясувати, як вона впливатиме на постачання газу до країн Євросоюзу.

Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс скликав на екстрене засідання Координаційну групу Євросоюзу з питань газу ще тиждень тому, коли Росія і Білорусь мали великі тертя щодо поставок “блакитного палива”. Нині газову проблему між Москвою та Мінськом начебто вирішено, але представники Євросоюзу заплановану зустріч не скасували.

Речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні заявив: “Це одна з причин, чому ми організували цю зустріч – знати більше деталей про те, що було підписано і про те, що було домовлено і як це може вплинути на транзит газу з Росії до Євросоюзу. Це буде метою зустрічі. Зустріч має очолювати Єврокомісія, на ній буде представник від кожної країни Євросоюзу”.

Він повідомив, що на зустріч також запросили представників Росії та Білорусі, але за станом на середу (вечір) Єврокомісія не отримала підтвердження про приїзд російських та білоруських учасників.

Єврокомісія стежила за газовими проблемами між Москвою та Мінськом дуже уважно, побоюючись, що вони можуть вплинути на поставки газу до Європейського Союзу. Наприкінці грудня комісар Пієбалгс закликав Росію та Білорусь якнайскоріше знайти задовільне рішення, яке б не ставило під питання транзит газу до Євросоюзу.

Символічно, що зустріч Координаційної групи ЄС з питань газу відбувається 4-го січня – у цей же день рік тому Київ та Москва вирішили суперечку щодо поставок “блакитного палива”. Загалом багато хто у Євросоюзі порівнював газові проблеми між Росією та Білоруссю з труднощами, що виникли навколо постачання газу з Росії до України та інших європейських країн рік тому. Тоді газова суперечка між Москвою та Києвом призвела до перебоїв у постачанні газу до кількох країн ЄС, включно з Німеччиною, Францією і Італією. Після цього безпека поставок енергоносіїв стала ще важливішим питанням для Євросоюзу, представники якого в четвер хочуть переконатися, що угода між Росією і Білоруссю не зашкодить транзиту газу до Європи.
XS
SM
MD
LG