Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 4 січня.


Віктор Недоступ Київ, 4 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні день народження роликових ковзанів, Бірма здобула незалежність, Джіммі Картер оголосив бойкот Московській олімпіаді, а у ЄЕС ввели євро.

4 січня 1863 року Джеймс Плімтон з Нью-Йорка запатентував роликові ковзани на чотирьох коліщатах.

1885 – У штаті Айова доктор Вільям Грант проводить першу в світі успішну операцію по видаленню апендикса.

1932 – Британські власті в Індії оголошують поза законом партію Індійський національний конгрес і заарештовують її лідера Мохандаса Ганді.

1944 – США починають довготривалу секретну операцію з підтримки партизанських антифашистських загонів у Західній Європі, цього дня американські літаки починають скидати зброю і боєприпаси підпільникам в Італії, Греції та Франції.

1948 – Після більше 60 років британської окупації Бірма (нині М''янма) проголошує незалежність і стає незалежною федеративною республікою. Главою уряду обрано У Ну, що виконував обов''язки прем''єр-міністра в перехідному уряді.

1958 – Після 92 днів перебування у космосі в атмосферу Землі входить і згоряє радянський "Спутник 1", перший зроблений людиною об''єкт, що вийшов на навколоземну орбіту. 80-кілограмовий супутник рухався зі швидкістю майже 3 тисячі км/год і робив один оберт за 95 хвилин, постійно передаючи на Землю радіосигнали.

1980 – Президент США Джиммі Картер оголошує про бойкот його країною Олімпійських ігор у Москві, викликаний інтервенцією радянських військ в Афганістан.

1999 – Уперше з часів Карла Великого, що правив у 9 столітті, в Західній Європі починає ходити єдина валюта, на торгах валютних бірж вперше починають операції з "євро", покликаною зміцнити економіку і сприяти подальшій інтеграції 11 європейських держав. Починаючи з 1 січня 2002 року, євро увійшла і в готівковий оборот – щоб замінити до липня національні валюти країн ЄЕС.

А у 2001 опозиційні спілки Німеччини зажадали відставки міністра іноземних справ ФРН Йошки Фішера.
XS
SM
MD
LG