Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь запровадила мито на транзит російської нафти через її територією


Розмір мита – 45 доларів за тонну. Раніше президент Білорусі заявив про можливі адекватні заходи стосовно Росії у відповідь на її політику в енергетичній сфері: «Маю на увазі поставити питання щодо транзиту нафти через Білорусь, про оплату цього транзиту, про оплату за землю, яку росіяни використовують під нафтові та газові труби...».Російська компанія “Транснефть” назвала рішення Білорусі про запровадження мита незаконним.


Про це заявив прем’єр-міністр Білорусі Сьяргей Сідорський. За його словами, розмір мита – 45 доларів за тонну. Рішення набрало чинності з 1 січня.

Раніше президент Білорусі Альяксандер Лукашенко заявив, що його країна може вжити адекватних заходів стосовно Росії у відповідь на її політику в енергетичній сфері:

“Уряд Російської Федерації, керівництво Росії пообіцяло нам вирішити проблему нафти. Ми зробили все, що вони хотіли. Прийшов час їм виконати свої обіцянки. Якщо цього немає, ми маємо право діяти так само, мати свободу дій. Маю на увазі поставити питання щодо транзиту нафти через Білорусь, про оплату цього транзиту, про оплату за землю, яку росіяни використовують під нафтові та газові труби. А також поставити питання про російську власність на білоруській території”.

Ось як прокоментував запровадження мита прем’єр-міністр Білорусі Сьяргей Сідорський:

“Для нашої економіки, яка не має сировинних ресурсів, яка розвивається у складних економічних умовах, прийдеться знаходити резерви, щоб розвивати нашу економіку, відповідно до заданих темпів”.

Російська компанія “Транснефть” назвала рішення Білорусі про запровадження мита незаконним.

Російську компанію “Транснефть” вже повідомили про транзитний тариф. Росія постачає нафту через Білорусь до Польщи, Німеччини, Словаччини, Чехії та країн Балтії – загалом майже 100 мільйонів тонн. Білоруські магістральні нафтопроводи мають довжину 3000 кілометрів.

Речник Кремля Дмитро Пєсков вже запевнив, що запровадження Білоруссю мита на транзит російської нафти не перешкодить її експорту до Європи.

З 1 січня цього року “Газпром” вдвічі збільшив ціну на газ для Білорусі. Мінськ також змушений був погодитися на продаж Росії половини акцій своїх магістральних газопроводів.

Тим часом Україна має намір наступного року збільшити обсяги електроенергії, що експортують до Білорусі, заявив віце-прем’єр Андрій Клюєв.

У четвер у Брюсселі комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс скликав на екстрене засідання Координаційну групу Євросоюзу з питань газу ще тиждень тому, коли Росія і Білорусь мали великі тертя щодо поставок “блакитного палива”. Нині газову проблему між Москвою та Мінськом начебто вирішено, але представники Євросоюзу заплановану зустріч не скасували, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні заявив: “Це одна з причин, чому ми організували цю зустріч – знати більше деталей про те, що було підписано і про те, що було домовлено і як це може вплинути на транзит газу з Росії до Євросоюзу. Це буде метою зустрічі. Зустріч має очолювати Єврокомісія, на ній буде представник від кожної країни Євросоюзу”.
XS
SM
MD
LG