Доступність посилання

ТОП новини

Італія прагне першості у Європі


Наталка Кудрик Рим, 27 грудня 2006 (RadioSvoboda) – Жителів Італії часто називають людьми веселої вдачі, які рідко розчаровуються і з оптимізмом дивляться у майбутнє. Та на початку цього нового року оптимізму не бракує хіба що прем''єр-міністру Романо Проді, котрий обіцяє вивести країну на провідні позиції у Європі. Натомість пересічні італійці побоюються зменшення прибутків через запровадження нових податкових зборів. Водночас європейські експерти прогнозують поліпшення економічного розвитку Італії.

Під час масових маніфестацій італійців проти ухвалення держбюджету-2007 був популярним такий плакат: зображений чоловік у трусах, а внизу підпис „Я сплатив податки Проді”. Ось, мовляв, чого слід чекати від майбутніх реформ чинного кабміну, дорікала опозиція. Попри невдоволення багатьох, державний бюджет став законом, котрий і передбачає збільшення податків з населення. Сам прем''єр і його уряд відстоює думку, що економіка країни потребує серйозного хірургічного втручання, а нові податкові збори не будуть надто болючими для громадян.

Попри невисокий рейтинг народної довіри до діяльності кабміну (трохи більше ніж 30%), керівник уряду Романо Проді налаштований оптимістично: “Я думаю, що все вдасться, бо країна сповнена енергії діяти і спроможна знову стати однією з перших у Європі. Звичайно, щоб досягти цього, ми (уряд) повинні допомагати, застосовуючи необхідні реформи”. Прем''єр не переживає за нинішній низький рейтинг, бо каже, що працює на майбутнє. За висновками європейських аналітиків, 2007 рік буде успішним для італійських підприємців та великих компаній, адже економіка країни дає сигнали позитивного розвитку.

Влада хоче легалізувати одностатеві шлюби

Італія наближається до легалізації громадянських шлюбів лесбіянок та гомосексуалів. У січні має з''явитися закон, котрий, за словами урядовців, визнаватиме права і обов''язки цієї категорії людей.

Яким чином нововведення вплине на життя одностатевих пар? Ось думка однієї жінки-лесбіянки: „Якщо зі мною щось станеться, вона зможе вирішувати проблеми замість мене, тому що вона – особа, яка живе зі мною постійно, вона більше, ніж хто інший, знає, що я думаю. Отже саме вона має більше прав, ніж хтось інший. Хіба ліпше сімейна пара, де чоловік б''є дружину, чи я, яка кохаю жінку?”.

Ватикан категорично засудив плани уряду. Церква вважає, що подібні реформи руйнують основи сім''ї, котра тримається на шлюбі і любові між чоловіком та жінкою. Легалізацію одностатевих стосунків підтримують приблизно 45% італійців.

А велогонщики готуються до змагань

У травні на берегах Сардинії стартують міжнародні змагання велогонщиків „Джиро д’Італія„ („Giro d’Italia”). Цього року велогонка складається з 21 етапу, спортсмени мають подолати 3 442 кілометри. У престижних змаганнях братиме участь і Ярослав Попович – український велогонщик американської команди „Діскавері Ченел” („Discovery Chennel”).

Ярослав Попович: “Я сподіваюся цього року показати дуже гарний результат: для мене це увійти до складу першої трійки за сумою усіх етапів. Я два роки на цих змаганнях не виступав, так що повертаюся назад до Італії, як я кажу, повертаюся додому”.

Повернутися до Італії мріють і туристи, які пам''ятають відому пісню про красу Вічного міста. 50 років тому романтичну пісню Аrrivederci Roma” („До побачення, Рим”) написав італійський актор і співак Ренато Рашель. Наприкінці червня урочисте відкриття літнього сезону у Римському оперному театрі буде присвячене саме ювілею цієї знаменитої мелодії.
XS
SM
MD
LG