Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 5 січня.


Віктор Недоступ Київ, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня світ вперше прочитав про існування рентгенівських променів, у Сан-Франциско почали будувати знаменитий міст, а проти Юлії Тимошенко порушили кримінальну справу.

5 січня 1463 – Франсуа Війону, першому французькому лірику Нового часу за неодноразову участь у бійках, грабунках і розбоях виносять смертний вирок. Однак з милості короля його замінюють на 10-літнє вислання з Парижу. Запис про це – останнє достовірне свідчення про його життя. Відомо також, що коли через 26 років вийшло перше видання віршів Війона, автора "Великого заповіту" і "Малого заповіту" вже не було в живих.

1896 – В австрійській газеті "Wiener Presse" вперше публікують повідомлення про відкриття німецьким фізиком Вільгельмом Рентгеном особливого виду випромінювання, котре згодом отримає назву рентгенівське.

1933 – У Сан-Франциско починається будівництво моста над входом до затоки Золоті ворота. Міст, зведення якого закінчилось у 1937 році, став одним із найвідоміших у світі – довжиною 1280 метрів, з шестирядною автомобільною дорогою і двома пішохідними доріжками, він підвішений на двох канатах товщиною 93 сантиметри, закріплених на стальних опорах висотою 227 метрів, і сьогодні є невід''ємним символом Каліфорнії.

1945 – Напередодні генерального наступу на Польщу Радянський Союз визнає прорадянський Люблінський комітет як Тимчасовий уряд Польщі та ігнорує повноваження антикомуністично налаштованого Уряду в засланні, що містився у Лондоні.

1972 – Президент США Річард Ніксон підписує розпорядження про виділення 5.5 мільярдів доларів на 6-річну програму створення космічного літального апарату багаторазового використання "Шатл".

1997 – Росія оголошує про виведення військ з території Чечні, що являло собою формальну ознаку закінчення дворічної невдалої військової кампанії проти власних громадян. За наступні два роки Москві так і не вдалося мирним способом взяти під контроль Чечню, і в 1999-му бої між федеральними військами і чеченськими повстанцями поновились.

А у 2001 – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти віце-прем''єра Юлії Тимошенко. Її звинуватили в контрабанді і підробці документів.
XS
SM
MD
LG