Доступність посилання

ТОП новини

Податок росте – зарплата не збільшується


Тетяна Ярмощук Київ, 5 січня (RadioSvoboda.Ua) – Перша у цьому році зарплатня буде меншою, ніж остання – в році минулому. Річ у тім, що з нового року податок на прибуток фізичних осіб зріс на 2%. Як це сталося, чому і для чого?

15% замість 13%, які діяли до Нового року, – так з 1 січня 2007 року змінилася ставка податку на прибуток фізичних осіб. 13% податку українці сплачували лише упродовж останніх чотирьох років, пояснює економіст Олександр Рябченко, а нинішнє зростання податкової ставки було заплановане заздалегідь.

Разом з тим, на думку пана Рябченка, такий крок уряду суттєво нічого не змінить: “Проблеми в Україні полягають не у тому, що збільшується прибутковий податок, а в тому, що частина заробітної плати іде не розкриваючись у конвертах, тіньовим шляхом. І проблема не у рівні ставки оподаткування, а у великих нарахуваннях на заробітну плату. Було б дуже добре, коли б іще минулого року вдалося вирішити ці проблеми, зменшити нарахування на заробітну плату. Тоді б це було поштовхом на відкриття цієї частини економіки, виплати заробітної плати”.

Сюрприз очікує і тих, хто отримуватиме спадок.

Економіст В’ячеслав Кредісов називає рішення збільшити податкову ставку для фізичних осіб на 2% необґрунтованим: “Будь-яке збільшення не є позитивом. Це не є позитивом не тільки для економіки в цілому, це не є позитивом для конкретного підприємця, маленького, середнього, чи великого. Як тільки він бачить, що збільшуються податки, у нього виникає питання, навіщо так важко працювати, щоб, скажімо, більше, ніж третину у тебе забирали. Приміром, податки на компанії в Ірландії складають близько 12%. Це не є офшорна зона, це є просто країна європейської спільноти. Тому будь-яке збільшення податків передчасне, саме тому, що наша країна ще не є достатньо багатою. І, на жаль, ще не є багатими громадяни”.

Окрім цього, з 1 січня продавцям квартир доведеться відраховувати у пенсійний фонд 1% ринкової вартості житлової площі. Сюрприз очікує і тих, хто отримуватиме спадок. Вступаючи у права власника, доведеться сплатити 5% вартості спадку. Щоправда, це не стосується батьківської спадщини. А от якщо спадок залишає іноземець, доведеться платити аж 15%.

Міжнародні фахівці критикують українську податкову систему. Україна втрапила у двадцятку найгірших країн для платників податку. Експерти Світового банку поставили Україну на один щабель з Болівією, Венесуелою, Китаєм та Алжиром.
XS
SM
MD
LG