Доступність посилання

ТОП новини

Британські метеорологи прогнозують: 2007 рік може бути найтеплішим від початку спостережень


Олекса Семенченко Лондон, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У прогнозі погоди на 2007 рік, оприлюдненому Британським метеорологічним бюро, зазначається: новий рік може стати найтеплішим відтоді, як почалася реєстрація температури. Підвищення температури викликане комбінацією викидів двоокису вуглецю в атмосферу та тихоокеанським кліматичним явищем під назвою El Niño, яке призводить до зміни звичних погодних умов.

Подробиці повідомив в інтерв’ю для Радіо Свобода дослідник Британського метеобюро Дейвід Паркер: «Прогноз полягає у тому, що пересічна температура у світі буде на 54 сотих градуса Цельсія вищою, ніж у середньому за 1961—1990 роки. Це не є прогноз для якогось специфічного місця на Землі. Причина у силі ефекту El Niño в екваторіальній зоні східного Тихого океану. Інша причина — у дальшому зростанні викидів газів, які спричиняють парниковий ефект».

Паркер пояснив, що таке конкретно El Niño: «Це природне потеплішання східної частини Тихого океану, що є результатом комбінації вітрів та океанських течій. Явище є нерегулярним: 1978 року воно було сильним, а відтак було лише кілька слабких повторень. По суті El Niño — це зміна океанських течій, зокрема, біля Південної Америки. У взаємодії з рухом повітря це призводить до зміни сили опадів, наприклад, у деяких місцях у тропіках».

Через El Niño наприкінці зими може похолоднішати

Британський фахівець також каже, що El Niño впливає на одні частини світу більше, ніж на інші. Зокрема, найбільшого впливу зазнають тропіки та Американський континент, тоді як вплив на Європу простежити важче, і нині це є предметом дослідження. Проте, згідно з Паркером, певний зв’язок між погодою в Європі та El Niño все-таки існує: «Коли діє El Niño, існує певна тенденція до похолоднішання в Європі у другій половині зими. Тож у лютому та березні може бути більш холодно і сніжно. Сильного зв’язку нема, але якийсь усе-таки існує».

Радіо Свобода поцікавилося, чи загрожуватимуть Землі цього року природні катаклізми — приміром, посухи, буревії. «Виглядає на те, що з глобальним потеплішанням є тенденція до збільшення крайніх виявів погоди. З потеплішанням світу крайнощі теплої погоди вірогідніші, ніж крайнощі холодної погоди. Що стосується ураганів, то вони залежать від багатьох чинників, крім температурного. Вони залежать від поведінки вітрів в атмосфері. Тож важко сказати, чи в довгостроковій перспективі буде більше ураганів. У роки дії El Niño спостерігається тенденція до стишення ураганів у Карибському морі. Тому 2006 року їх було менше, ніж 2005-го. Однак я ще не готовий дати прогноз щодо ураганів на 2007 рік», — сказав в інтерв’ю Радіо Свобода британський метеоролог Дейвід Паркер.
XS
SM
MD
LG