Доступність посилання

ТОП новини

Півроку тому Віктор Янукович сів у прем’єрське крісло


Тетяна Ярмощук Київ, 5 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Півроку тому Віктор Янукович удруге став Прем’єр-міністром. Для України, де за 15 років незалежності 14 осіб керували урядом, це немалий термін. І за цей період другого прем’єрства Віктор Янукович встиг висловити деякі обіцянки, заяви, звинувачення та мрії.

Прем’єр-міністром Віктор Янукович став спекотного серпневого вечора. «Я із задоволенням буду працювати. Я переконаний у тому, що ми всі разом з вами будемо працювати на всю країну, на все суспільство. І переконаний, що це принесе позитив», – пообіцяв Віктор Янукович одразу після призначення.

Саме ж призначення стало можливим після довготривалих перемов та круглих столів за участю Президента та лідерів парламентських фракцій. Від початку до Кабінету Януковича увійшли сім помаранчевих міністрів. А нашоукраїнці почали переговори з уже існуючою антикризовою більшістю.

Як це починалося

На своїй першій прес-конференції Віктор Янукович обіцяє розвивати українську мову, забезпечити країну газом і вибачається перед усіма, кого він образив: «Я вибачаюсь. Я без жартів це кажу, я вибачаюсь перед усіма, кому я наніс будь-які образи. Я вибачаюсь, і хотів би, щоб ми ніколи емоціями не жили, щоб ми жили головою і розумом».

Початок президентсько-урядового протистояння поклала поїздка Віктора Януковича до Брюсселя, де він заявив, що його країна зовсім не поспішає до НАТО. Президентська сторона обурилася: справи зовнішньої політики належать до компетенції Президента та Міністерства закордонних справ.

Широка коаліція не відбувається, «Наша Україна» йде в опозицію, а помаранчеві міністри один за одним «вилітають» із Кабінету Януковича. Сам же Віктор Федорович звинувачує апарат Віктора Ющенка у непрозорості: «Закони, які ухвалюються у парламенті та уряді, необхідні постанови, які ухвалюються для цих законопроектів, приймаються прозоро. Що ж стосується актів Президента — ми не знаємо, як вони готуються, ми не очікуємо тих указів, які приймаються і під що вони приймаються».

Підсумки й перспективи

Підбиваючи підсумки року, що минув, Віктор Янукович зазначив, що виконати обіцянки щодо збільшення соціальних видатків, дані Президентові, буде надзвичайно важко, наголосив на необхідності продовжити політичну реформу, констатував, що зовнішня політика уряду та Президента стане узгодженою лише після ухвалення закону «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики», — а також поділився заповітною мрією: «Завжди я мрію, як побільше зробити добра людям. Це також мій принцип. Багато чого в житті мені вдавалося побачити у мріях. Зараз уже багато чого вдається втілювати у життя».

Віктор Янукович – перший, по суті, керівник українського уряду, який працює в умовах політичної реформи, тобто Прем’єр, наділений такими повноваженнями і владою, які навіть не снилися жодному з його тринадцяти попередників. Це неминуче ставить уряд у ситуацію конкуренції з іншим потужним центром влади — Президентом.

Загострення конкуренції плавно перейшло і в 2007 рік. Наразі вже проанонсоване президентське вето на вигідний урядові Закон «Про Кабінет Міністрів».
XS
SM
MD
LG